Advocaat die Bart De Wever (N-VA) aanklaagt voor racisme is “kwelduivel van juf Magalie”

Abderrahim Lahlali, de advocaat die het voortouw neemt in de klacht tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever, is geen onbekende. Twee jaar geleden was hij de advocaat die de ouders van twee zogezegd mishandelde kinderen op de basisschool De Blokkendoos verdedigde. Zelfs nadat duidelijk bleek dat de beschuldigde juf onschuldig was, liet Lahlali, trouwens een CD&V-gemeenteraadslid, het dossier niet met rust. 

Vandaag kwam het nieuws dat advocaat Abderrahim Lahlali een klacht neerlegt bij het Antwerpse parket en het Human Rights Council van de Verenigde Naties om te onderzoeken of de uitspraken van Bart De Wever (N-VA) al dan niet racistisch waren. Vorige week noemde de Antwerpse burgemeester racisme “relatief” in Terzake, zei hij dat Berbers in Antwerpen “een gesloten gemeenschap met groot wantrouwen tegenover de overheid zijn” en dat hij “nog nooit een Aziatische migrant had ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn”.

Coalitiepartners

Dat het Lahlali is die nu een klacht indient, is uiterst opvallend om verschillende redenen. Eerst en vooral omdat hij naast advocaat ook fractieleider voor CD&V is in de gemeenteraad van Ronse. Dat het, of all people, een christendemocraat is die de partijvoorzitter van N-VA zo publiek aanvalt, is opmerkelijk. De relatie tussen de coalitiepartners is al enige tijd wat stroef en dit zal ongetwijfeld ook zijn sporen nalaten.

Heksenjacht in De Blokkendoos

Een andere reden waarom het verwonderlijk is dat het Lahlali is die in actie schiet voor de racismeklacht, is omdat hij niet volledig onbekend is als advocaat. N-VA-Kamerlid Peter De Roover schreef een opiniestuk over de rol die hij speelde in het dossier omtrent juf Magalie Alpaerts van kleuterschool De Blokkendoos op het Antwerpse Kiel.

Twee jaar geleden werd de 25-jarige juf ervan beschuldigd enkele kleuters seksueel misbruikt te hebben. Lahlali was toen de advocaat van de ouders van de zogezegd misbruikte kinderen en zelfs nadat de jonge vrouw volledig werd vrijgesproken (en bloemen kreeg van burgemeester De Wever) en al heel wat miserie had moeten doorstaan, bleef Lahlali zich verzetten. “Het onderzoek is slecht gevoerd”, zei hij toen in de pers.

Ook de algemene directeur van N-VA, Piet De Zaeger, linkt op Twitter de racismeklacht van De Wever aan het Blokkendoos-schandaal. “Meneer Lahlali die namens Abou Jahjah absurde racismeklacht indient tegen Bart De Wever is de kwelduivel van juf Magalie.”

Racismeklacht

De klacht tegen De Wever is een initiatief van de Belgische afdeling van de Association Marocaine des Droits Humains (AMDH). De mensenrechtenorganisatie wordt gesteund door socioloog Jan Hertogen (verbonden aan de Movement X van Dyab Abou Jahjah) en modeontwerpster Rachida Aziz. Die laatste wil vooral een statement maken: “Hij zegt dat hij de problemen wil benoemen, maar gebruikt die ‘reden’ als excuus om racistische uitspraken te doen. En dat terwijl die niet wetenschappelijk kunnen worden gestaafd. Ik wil hiermee tonen dat we racisme en discriminatie niet meer pikken.”

Tijdens een protest dat niet werd aangevraagd bij het stadsbestuur werden Abou Jahjah en Aziz vorige week nog opgepakt. Het protest was tegen de uitspraken van De Wever op de Grote Markt van Antwerpen. “Etnische groepen als bron van kwaad benoemen zoals De Wever deed met Berbers is puur racisme en van een andere tijdperk. Dit zal niet getolereerd worden”, zei Abou Jahjah toen. “Laten we die racist onze mening hierover laten horen. De Wever moet opstappen.”

Meer
Lees meer...