Het laatste weerbericht van Frank Deboosere vindt vanavond plaats. Hij gaat namelijk met pensioen. Om zijn 36 jaar lange carrière te huldigen, zendt de VRT vanavond een speciaal gelegenheidsprogramma uit: Dank weerman Frank. Wat we kunnen verwachten, is nog niet duidelijk. Wel zal het verhaal van weerman Frank centraal staan.
Na Martine Tanghe is het nu aan Frank Deboosere. Met een speciaal programma dat het weericoon in de kijker zet, is zijn afscheid vanavond officieel.
Zijn laatste dag
Na het middagjournaal begint hij met een weerpraatje op Eén. Daarnaast werkt hij zijn ronde af langs de verschillende radiozenders, waar hij zoals altijd langsgaat voor een weerpraatje. Ook op Radio 2 zal hij uitgebreid worden uitgezwaaid.
Later op de avond presenteert Frank zijn allerlaatste weerbericht op Eén. De avond wordt afgesloten met een speciaal gelegenheidsprogramma waarin de VRT uitgebreid zal terugblikken op een mooie carrière.
Een uitgebreide carrière
Op 12 maart 1987 is Frank Deboosere aan de slag gegaan bij de toenmalige BRT. Hij was een van de opvolgers van die andere bekende weerman: Armand Pien. Bijna exact 36 jaar later is het tijd voor zijn laatste weerbericht, ongeveer zijn 100.000ste.
In zijn carrière heeft hij meerdere collega’s gehad. Zo krijgt hij in 1993 versterking van Sabine Hagedoren. Vanaf 1997 vormen zij meer dan 20 jaar lang het vaste duo van de VRT. In 2019 komt Bram Verbruggen bij het weerteam als derde presentator. Deboosere gaat de geschiedenisboeken in met enkele legendarische quotes op zijn naam. “Morgen zijn we er weer met meer weer”, bijvoorbeeld.
Hij was niet enkel weerman. Ook is hij sinds 2003 campagneleider van Kom op tegen Kanker. Naast Kom op tegen Kanker is hij ook begaan met het milieu en het klimaat. Hierover schreef hij meerdere boeken en heeft hij een eigen podcast genaamd Planeet Frank waarin hij praat over weer en klimaat. Verder is hij actief vrijwilliger bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, officieel ambassadeur van de sterrenkunde én erelid van de vereniging voor sterrenkunde.
Deboosere onderhoudt ook een eigen website met weetjes over weerfenomenen. Ook staat hij erom bekend dat hij zijn weerberichten zeer begrijpelijk overbrengt naar de mensen. In 1997 wordt Deboosere daarom bekroond met de Wablieft-prijs voor klare taal.