Agenten die Breonna Taylor neerschoten dan toch ontslagen

De politie van Louisville heeft twee agenten ontslagen die betrokken waren bij de dood van de Afro-Amerikaanse vrouw Breonna Taylor. De dood van de 26-jarige Breonna Taylor bracht een golf van protest op gang.

Breonna Taylor overleed ongewapend in haar eigen woning nadat de politie ’s nachts binnenviel op zoek naar drugs. Er werd geen drugs gevonden, maar de agenten schoten Taylor wel neer waarna ze overleed.

Protesten

Breonna Taylor was een van de namen die genoemd werden tijdens de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten. Net zoals George Floyd overleed ze ongewapend bij een politieoptreden. Op 13 maart 2020 viel de politie binnen in het appartement van Breonna Taylor en haar vriend Kenneth Walker. Het ging om een onderzoek in verband met drugshandel. De ex van Breonna Taylor was namelijk al opgepakt als deel van een drugsbende, waardoor er vermoedens waren dat ook Breonna bij de zaak betrokken was. Het ging om een huiszoeking door drie agenten. Dit was een zogenaamde no-knock warrant, waarbij de agenten zonder aankondiging de woning konden betreden.

Doordat de komst van de agenten niet aangekondigd was, opende Kenneth Walker het vuur. Hij dacht dat het ging om indringers en voelde zich bedreigd. Vervolgens schoot de politie terug. De agenten schoten in totaal meer dan twintig keer, waarbij Breonna Taylor acht keer geraakt werd. Ook een van de agenten raakte gewond tijdens de schietpartij. Er zijn uiteindelijk geen drugs gevonden in het appartement.

Ontslag twee agenten

De familie van Breonna Taylor kreeg eerder al een schadevergoeding van 12 miljoen dollar (een kleine 10 miljoen euro) van de stad Louisville, maar dat was voor hen niet voldoende. Ze wilden sancties zien voor de agenten die de dood van Breonna op hun geweten hadden. Ook grote sterren als Beyoncé en LeBron James riepen al openlijk op tot sancties voor de agenten die Breonna neerschoten.

En die sancties zijn er nu, meer dan 9 maanden na de feiten, dan toch gekomen. Dinsdag 29 december hebben detectives Joshua Jaynes en Myles Cosgrove hun ontslagbrief ontvangen. Jaynes was de agent die verantwoordelijk was voor de no-knock warrant (iets dat nu trouwens niet meer mag in Louisiana) en Cosgrove was de agent die het fatale schot op Breonna loste. De twee werden eerder al overgeplaatst naar de administratieve dienst, maar zijn nu dus ook echt ontslagen bij de politie van Louisiana.

In totaal zijn er nu drie agenten ontslagen voor hun betrokkenheid bij de dood van Breonna Taylor. In september werd officier Brett Hankison al ontslagen.

Meer
Lees meer...