LeBron James roept op tot gerechtigheid voor Breonna Taylor tijdens eerste interview in lange tijd

Afgelopen nacht speelden LeBron James en de Los Angeles Lakers hun eerste wedstrijd in 134 dagen. Na afloop van de oefenpartij tegen de Dallas Mavericks maakte de sterspeler gebruik van de media-aandacht om aandacht te vragen voor de dood van Breonna Taylor.

Na de wedstrijd had LeBron James geen zin om het over sport te hebben. “Ik wil blijven aandacht vragen voor de zaak Breonna Taylor, haar familie en alles dat er aan de hand is met die situatie”, stond LeBron James de media te woord. “Als een van de kopstukken van deze competitie wil ik dat haar familie beseft dat we met hen meeleven en dat de staat Kentucky weet dat we gerechtigheid willen”, liet de sterspeler weten. “Wat goed is, is goed, en wat fout is, is fout.”

Breonna Taylor

Breonna Taylor mural in Annapolis, Maryland
Een portret van Breonna Taylor op twee basketbalpleintjes in Annapolis, Maryland. (EPA)

Sinds het overlijden van George Floyd is er veel te doen rond politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten. Floyd is bovendien geen alleenstaand geval. Want ook Breonna Taylor kwam om het leven door het geweldadig toedoen van agenten. Op 13 maart viel de politie binnen in het appartement waar Breonna Taylor samen met haar vriend Kenneth Walker woonde. Het ging om een onderzoek in verband met drugshandel. De ex van Breonna Taylor was namelijk al opgepakt als deel van een drugsbende, waardoor er vermoedens waren dat ook Breonna bij de zaak betrokken was. Daarom gingen drie agenten over tot een huiszoeking. Het betrof een zogenaamde no-knock warrant, waarbij de agenten zonder aankondiging de woning konden betreden.

Wakker geschrokken door het kabaal, opende Kenneth Walker het vuur. Hij dacht dat het ging om indringers en voelde zich bedreigd. Vervolgens schoot de politie terug. De agenten schoten in totaal meer dan twintig keer, waarbij Breonna Taylor acht keer geraakt werd. Ook een van de agenten raakte gewond tijdens de schietpartij. Er zijn uiteindelijk geen drugs gevonden in het appartement.

Agenten gaan vrijuit

Breonna kwam dus om het leven nadat haar vriend Kenneth Walker een agent in z’n been had geschoten. Walker werd opgepakt voor poging tot moord op een politieagent, maar de agent die Breonna met acht kogels doodde, ging vrijuit. Door de coronacrisis kwam Walker al snel vrij, maar werd hij nog op huisarrest gezet. Op 22 mei kwam hij dan toch echt vrij omdat er geoordeeld werd dat hij schoot uit zelfverdediging.

Maar voor de dood van Breonna Taylor werd tot op heden niemand veroordeeld. De agenten zouden willekeurig geschoten hebben en dus niet bewust gemikt hebben op Breonna, maar toch raakten minstens acht kogels haar waardoor ze ter plaatse overleed. De agenten werden na de feiten wel overgeplaatst naar een administratieve dienst, maar verder waren er voor hen geen consequenties. Het rapport over de schietpartij was ook opvallend beknopt en nergens werd vermeld dat Breonna geraakt werd en ter plaatse overleed. Volgens het rapport, later uitlekte, waren er zelfs geen zichtbare verwondingen.

De dood van Breonna zorgde er wel voor dat in Louisville de zogenaamde Breonna-wet ingesteld werd. Deze wet bant no-knock warrants en moet er dus voor zorgen dat agenten niet meer zonder waarschuwing bij mensen kunnen binnenvallen.

Oproep tot gerechtigheid

De afgelopen maanden maakten Amerikaanse sporters en beroemdheden, waaronder Beyoncé, gebruik van hun bekendheid om aandacht te vragen voor de zaak. Met de boodschap Justice for Breonna roepen ze op tot gerechtigheid en willen ze dat de bewuste agenten gestraft worden voor hun gewelddadig optreden.

Steunbetuigingen in de sportwereld

Ook de Amerikaanse sportorganisaties zitten niet stil in het Black Lives Matter-debat. De NBA besloot om BLM-boodschappen naast hun speelvelden te zetten zodra het seizoen van start gaat op 30 juli. Ook krijgen de spelers de mogelijkheid om hun naam op de achterkant van hun truitje te vervangen met een slogan. De Engelse Premier League ondernam diezelfde actie en ook de Formule 1-wereld liet van zich horen.

Meer
Lees meer...