Formule 1-rijders verdeeld nadat een aantal weigerden te knielen voor Black Lives Matter

De Grote Prijs van Oostenrijk – de eerste race van het uitgestelde seizoen – stond deels in het teken van de Black Lives Matter-betogingen. Veel piloten besloten voor de start op één knie te zitten als steunbetuiging aan het wereldwijde protest. Onder anderen Max Verstappen en Charles Leclerc weigerden mee te doen met de actie.

Vooraf was aangekondigd dat er een korte actie tegen racisme zou plaatsvinden. Daarmee volgden de Formule 1-rijders het voorbeeld van veel andere sporters die reeds steun betuigden aan de Black Lives Matter-betogingen. Mercedes besloot eerder al om de rest van het seizoen te rijden in zwarte wagens en overalls.

End Racism

Hoe het protest zou verlopen, was vooraf nog niet duidelijk. Net voor de start meldden alle coureurs zich op de startbaan in T-shirts met de tekst “End Racism”. Alleen zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton droeg een shirt met “Black Lives Matter”.

Wat volgde, was een minuut stilte waarbij veertien rijders neerknielden. De zes anderen (Leclerc, Verstappen, Sainz, Giovinazzi, Kvyat en Räikkönen) bleven staan.

BLM Formule 1
Bron: ISOPIX

Verklaring

Op Twitter verklaarde Verstappen zijn keuze om niet te knielen. “Ik ben zeer toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme, maar ik vind dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hem past. Ik zal niet op één knie gaan zitten, maar respecteer en steun de keuzes die iedere coureur maakt.”

Ook Leclerc voorzag zijn volgers van een uitleg. “In mijn ogen gaat het erom hoe iedereen zich in het dagelijks leven gedraagt, in plaats van om formele gebaren die in sommige landen als controversieel worden gezien. Ik zal niet knielen, maar dat betekent niet dat ik minder toegewijd ben dan anderen.”

Bekijk hier nog eens het moment voor de start:

Meer
Lees meer...