Is de ‘AI Yearbook Photo’-trend gevaarlijk voor je privacy?


Je hebt de foto’s waarop mensen zichzelf omtoveren tot een student uit de nineties vast al wel zien passeren. De zogenaamde AI Yearbook Photo-trend neemt TikTok en Instagram over, maar nu waarschuwt de Filippijnse National Privacy Commission (NPC) voor de gevaren van deze trend.

Je kan op dit moment niet meer door TikTok of Instagram scrollen zonder de Yearbook Photos van celebrity’s of zelfs je vrienden te zien. Maar volgens de Filippijnse National Privacy Commission is deze trend niet zonder gevaar voor de privacy.

Privacy

Om deel te nemen aan de trend moet je de app EPIK downloaden waarin je vervolgens acht tot twaalf foto’s van jezelf kan uploaden, waarna de app met behulp van artificiële intelligentie (en tegen betaling) jaarboekfoto’s van jou maakt. Maar het feit dat je deze foto’s deelt met een app, kan gevaarlijk zijn voor je privacy.

De National Privacy Commission van de Filippijnen heeft een waarschuwing gedeeld over de AI Yearbook-trend. Daarbij laat het weten dat de trend misschien wel ongevaarlijk lijkt, maar dat gebruikers best voorzichtig zijn wanneer ze hun foto’s delen voor AI-doeleinden. De commissie zal verder onderzoeken of de persoonlijke data op een wettelijke manier gebruikt wordt.

SNOW Corporation, het moederbedrijf van de app EPIK, reageerde al op de beschuldigingen. “De EPIK-app slaat geen persoonlijke informatie, waaronder selfies, op om de AI Yearbook Photos te maken. Deze informatie wordt ook meegedeeld aan de gebruikers van de app in het privacybeleid.”

Acteurs en actrices

Daarnaast komt er ook veel kritiek op Amerikaanse acteurs en actrices die deelnemen aan de trend, terwijl ze deelnemen aan de stakingen. Een grote eis van de stakers is namelijk dat er een wettelijk kader komt om hen te beschermen tegen de opkomst van artificiële intelligentie.

Actrice en activiste Franchesca Ramsay riep daarbij al publiek op om op te letten met de app. “Mensen betalen om AI te trainen met hun foto’s. Dit is slecht. Er zijn serieuze wettelijke en ethische bedenkingen. AI plagieert het werk van artiesten en zorgt ervoor dat mensen hun werk verliezen. Mensen verspreiden valse beelden om mensen te misleiden en de technologie wordt beter door jullie highschool photo trend.”

Meer
Lees meer...