Al 19 doden in Nederland door perfect vaccineerbare ziekte

Al 19 doden in Nederland door perfect vaccineerbare ziekte

In Nederland zijn dit jaar al 19 doden gevallen nadat de slachtoffers de meningokokkenbacterie opliepen. Nochtans had het ministerie van Volksgezondheid gevraagd aan jongeren om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. De bacterie komt steeds meer voor in Nederland, maar in sommige gebieden ligt vaccinatie moeilijk. 

Meningokokken, ’t is één van de grootste angsten in scholen: extreem besmettelijk, zeker bij jongere groepen en zeer dodelijk. Dat ondervinden ze nu ook in Nederland, waar zo’n 19 doden gevallen zijn nadat er meningokokkenbacterieën uitbraken. Het ministerie van Volksgezondheid had aan de 14-19-jarigen gevraagd om een vaccin te laten zetten, maar in sommige streken van Nederland is aan die oproep geen gehoor gegeven.

Soorten meningitis

Meningokokken komen in verschillende soorten: A, B, C, Y en W zijn de meest voorkomende: samen zijn ze verantwoordelijk voor zo’n 80% van de meningitisgevallen. Meningitis, hersenvliesontsteking, is heel gevaarlijk: onbehandeld gaat zo’n vijftig procent van de mensen eraan dood. Zelfs mét behandeling sterft nog één op tien na 48 uur.

Gelukkig bestaat er tegen de meeste vormen van meningitis een vaccin. En in België krijgen we ook verplicht een vaccin tegen meningitis C. Ook in Nederland is dat wel het geval, met goede resultaten, alleen komt daar nu ook de W-streng steeds vaker voor.

Ook in de Bible belt: Dominees waarschuwen voor ‘Kind van de Duivel’.

Verplicht vaccin

Meningitis type A is bijvoorbeeld ‘hyperendemisch’ in de sub-Sahara Afrika en in de Sahel. Wie naar Mekka reist, voor de hadj bijvoorbeeld, moet verplicht het vaccin tegen meningitis type W krijgen. Die laatste variant zien we dan ook niet veel in onze contreien. Maar in Nederland waren er de laatste jaren een vijftig- tot honderdtal gevallen van die variant te vinden.

Vandaar dat de Nederlandse overheid jongeren tussen 14 en 19, de leeftijdsgroep waarbij je het meeste kans maakt op besmetting, aanmaande om het vaccin te laten zetten. Helaas ligt de vaccinatiegraad momenteel behoorlijk laag, zeker rond Apeldoorn, waar nu enkele dodelijke slachtoffers gevallen zijn. De oorzaak van die lage vaccinatiegraad is niet ver te zoeken.

Bible belt

In Nederland heb je namelijk, net zoals in de Verenigde Staten, een ‘Bible belt’, een lijn die van Zeeland tot Noord-Oost Nederland loopt en waar je veel religieuze groepen vindt. Sommigen daarvan zijn behoorlijk gematigd, maar anderen (denk maar aan de Pinkstergemeenschap) zijn serieuze hardliners. En daar hoort ook bij dat je je niet laat vaccineren. Tegen niets.

Sommige vaccins zijn blijkbaar niet hallal.

Jaarlijks wil dat zeggen dat er in die Bijbelse gordel ook een heel aantal kinderen en volwassenen sterven aan griep, mazelen of andere te voorkomen ziektes, net zoals meningitis type W er ééntje is. Na 19 doden heeft de overheid opnieuw opgeroepen om het vaccin te laten ophalen, in België is er momenteel nog geen reden tot ongerustheid.

Gesponsorde artikelen