Al zeven Londense scholen gesloten door invasie van giftige spinnen

Al zeven Londense scholen gesloten door invasie van giftige spinnen

In oost-Londen hebben zeven scholen de deuren moeten sluiten omdat ze een epidemie van giftige spinnen over zich gekregen hebben. De valse zwarte weduwe is niet zo dodelijk als zijn boze tegenhanger, maar kan kinderen wel stevig ziek maken. 

Voor arachnofoben moet het de ergste nachtmerrie zijn: ontdekken dat je school niet één maar honderden giftige spinnen herbergt. Da’s wat één Londense school een week geleden overkwam. Maar nu krijgt de spinnenepidemie grote gevolgen: zes andere scholen hebben namelijk ook een paar nesten van valse zwarte weduwes geworden.

Het verschil tussen een ‘echte’ en valse zwarte weduwe

Valse zwarte weduwes zijn spinnen die wel wat lijken op zwarte weduwes, maar er zijn een paar cruciale verschillen. De valse zwarte weduwe is namelijk inheems in Groot-Brittannië én ze is niet dodelijk, maar wel giftig. De zwarte weduwe is trouwens wel dodelijk, maar ook alleen in uitzonderlijke gevallen. Dat wil echter niet zeggen dat het verstandig is om een bende kleuters te laten rondhollen in gebouwen waar er veel rondlopen.

Hier zijn elf manieren om van spinnen af te komen.

Waar zwarte weduwen rode tekeningen hebben en een bol achterlijf, hebben valse zwarte weduwen witte markeringen. Goed om weten: de spinnen bijten alleen maar als ze vast komen te zitten in lastige situatie, dus onder je kleren of als je ze in een hoekje drijft. Anders hangen ze gewoon wat rond.

Net zoals de zwarte weduwe is een valse zwarte weduwe een kogelspin. Er bestaan veel soorten in, als je gebeten wordt, kan de plek van de beet rood opzwellen en je kan je heel ziek gaan voelen. Aangezien kinderen kleiner zijn en dus relatief meer gif binnenkrijgen, zijn zij er zieker van dan de meeste volwassenen.

Waar gaan al die spinnen eigenlijk heen in de zomer?

Niet gevaarlijk

De eerste Londense school die de deuren moest sluiten, is intussen spinvrij gemaakt, maar de zes anderen kunnen tot drie weken lang dicht zijn. Omdat de spinnen niet gevaarlijk zijn, werd aan de leerlingen gevraagd om een dagje naar de klas te komen om taken op te pikken. Daarna werden ze naar huis gestuurd.

Helaas! Het is spinnenseizoen!

De valse zwarte weduwe werd zo’n 150 jaar geleden naar onze contreien geïmporteerd en kon in ons klimaat goed gedeien. Door de trage opwarming van onze streek, zien we steeds meer van de spinnen verschijnen, ook in België. De hoge temperaturen van de laatste weken, zorgen er blijkbaar voor dat er wat meer spinnen blijven leven dan normaal. Nog even op de tanden bijten, het spinnenseizoen is bijna gedaan.

Gesponsorde artikelen