Alarmerende animatie toont hoe separatisten gesteund door Rusland langzaamaan oost-Oekraïne inpalmen

De Oekraïnse internetkrant Pravda verspreidt een choquerende animatie die de evolutie van de slagvelden van de voorbije vijf maanden weergeeft. De kaartjes tonen hoe de door Rusland gesteunde separatisten aan macht winnen in het oosten van Oekraïne. 

De separatisten in Oekraïne, die op de steun van Putin kunnen rekenen, hebben de afgelopen vijf maanden aanzienlijk grote winsten gemaakt. Dat is duidelijk te zien op de kaartjes van de Oekraïense krant Pravda, die gebaseerd zijn op gegevens van het Oekraïense leger. 

De separatisten zouden al zo’n 500 vierkante kilometer aan territorium gewonnen hebben, vooral in het zuidoosten van Oekraïne, waar Marioepol en Donetsk zich bevinden. De stad Marioepol ligt naast de Zwarte Zee en is daarom strategisch goed gelegen. Marioepol is nog in Oekraïense handen, maar wordt sinds eind januari zwaar beschoten door de separatisten. 

Vredesonderhandelingen

Deze animatie maakt pijnlijk duidelijk dat de situatie in Oekraïne compleet uit de hand aan het lopen is. Woensdag komen de Russische president Vladimir Putin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Oekraïnse president Petro Porosjenko samen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland om te praten over vredesakkoorden in Oekraïne. 

Meer
Lees meer...