Alcohol en sigaretten duurder in België, maar in dit land betaal je het minst

Alcohol en sigaretten duurder in België, maar in dit land betaal je het minst

Een pak sigaretten of een fles wijn kost al iets meer dan vorig jaar. België maakt deze zondige producten dan ook duurder en zakt daarmee zes plaatsen op de lijst. Het Groothertogdom Luxemburg daarentegen is het goedkoopste land. Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg, het financiële persbureau. 

Als je binnenkort een feestje geeft en je bent van plan je eens goed te laten gaan, dan is België niet de geschikte plaats om je inkopen te doen. Vorig jaar stond België op de vierde plaats op de lijst van verslavende producten zoals drugs, alcohol en sigaretten. Dit jaar zakt ons land naar de tiende plaats doordat het de producten duurder heeft gemaakt. Voor deze aankopen zal je dus een wekelijks budget van 184,8 dollar moeten voorzien. Dat is stijging van 30,6 dollar tegenover vorig jaar.

Het financiële persbureau Bloomberg publiceerde een rapport waaruit blijkt dat het Groothertogdom Luxemburg wereldwijd het goedkoopste land is om drugs, alcohol of sigaretten te kopen. Per week zou dit een inwoner gemiddeld 206,1 dollar kosten. Lijkt dit je nog steeds veel? In andere landen loopt dit bedrag nog serieus op.

Pexels

Gepeperde landen

De plaatsen van de verdere top vijf vervullen de Bahama’s, Zwitserland, IJsland en Frankrijk. Japan is een van de duurste landen, waarbij je wekelijks 1.366 dollar moet voorzien. Samen met Nieuw-Zeeland (1.242 dollar) en Australië (1.029 dollar) staat het land onderaan de lijst. Geen geschikte plaats voor dat feestje dus.

Toch is er nog een land dat een grotere hap neemt uit je portemonnee: Oekraïne. De producten kosten dertien keer het wekelijks inkomen. De grootste prijsstijging van het voorbije jaar gaat naar Nieuw-Zeeland. Daar worden de inwoners geconfronteerd met een extra 261 dollar per week. De Verenigde Staten staat op de tweede plaats met een stijging van 218 dollar.

Het beste land voor een feestje? Het Groothertogdom Luxemburg.

Gesponsorde artikelen