Premier Alexander De Croo (Open Vld): “We zijn een federaal land in de puberteit, we moeten volwassen worden”

Eerder prediker dan premier, zo praat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) dezer dagen, als het over het land én zijn Vivaldi-regering gaat: “Samenwerken”, “ingaan tegen de klassieke ideeën die je hebt” en “het beste nemen van deze groep”, “die heel divers is qua achtergrond en qua ideeën”. En toch haalt hij naar eigen zeggen “onmogelijk voldoening uit z’n job”: “Je gaat niet in de politiek om dit soort maatregelen te moeten nemen.” Tegelijk legt de Covid-crisis meer dan ooit de zwakheid van de Belgische constructie bloot: “De snelheid van beslissingen nemen ligt te laag, we moeten een volwassen federaal land worden, zoals er nog andere zijn.

2020 was een uitzonderlijk jaar. Op een schaal van 0 tot 10, geef eens een score?

“Als je het volledig neemt tot nu, dan denk ik vijf op tien.”

“Vijf op tien omdat er een vaccin is. Mocht dat vaccin er niet zijn, kan je niet anders zeggen dan dat het een dikke buis zou zijn. Maar als je het samenneemt, het is een dramatisch jaar geweest. Ik denk dat ieder van ons mensen gezien heeft die dicht bij ons stonden, die zwaar ziek geworden zijn. Veel van ons hebben mensen te vroeg verloren.”

“Anderzijds is er ook wel een lichtje aan het eind van de tunnel. Het is duidelijk dat die tunnel nog redelijk lang is, maar dat perspectief is er wel. Dus daarom zou ik eerder zeggen: vijf op tien.”

XmasTalk - Alexander De Croo

En voor u persoonlijk?

“Ik zou eigenlijk hetzelfde zeggen.”

Dat is niet veel, lijkt me. Voor iemand die toch premier wordt …

“Je wordt niet premier om de mensen te gaan zeggen hoeveel personen ze thuis mogen ontvangen. Je wordt niet premier om cafés en restaurants te sluiten. Je wordt niet premier om mensen in hetgeen ze willen doen zo zwaar te beperken. Dat zijn zeer noodzakelijke, maar wel zeer moeilijke maatregelen.”

Het is een soort oorlogskabinet?

“Ik maak niet graag die vergelijking met oorlog. Er is, denk ik, niemand van om het even welke partij die je bekijkt, die ooit in de politiek gegaan is om dit soort dingen te moeten doen.”

“Persoonlijk kan je hier onmogelijk voldoening uit halen. Om het even hoe je het bekijkt. Het zijn nodige dingen, maar het is niet het beleid dat je voor ogen hebt, als je aan politiek begint of als je een bepaalde functie inneemt.”

Lees én bekijk het volledige interview bij Newsweek.

Meer
Lees meer...