Ali B ontkent opnieuw seksuele relaties met kandidaten ‘The Voice of Holland’ na getuigenissen in ‘BOOS’

Vandaag verscheen de aflevering van BOOS over The Voice of Holland. In die aflevering getuigen verschillende slachtoffers van seksueel wangedrag achter de schermen bij het programma. De beschuldigingen gingen in de richting van Jeroen Rietbergen, Marco Borsato, een regisseur van The Voice of Holland en coach Ali B. Die laatste heeft nu gereageerd via sociale media.

In de aflevering van BOOS kwamen de verschillende slachtoffers van seksueel wangedrag achter de schermen van The Voice of Holland eindelijk aan het woord. Daarbij kwamen choquerende zaken aan het licht.

Ali B

De zwaarste beschuldigingen in de aflevering van BOOS zijn die aan het adres van Ali B. Hij is al enkele jaren coach bij The Voice of Holland, maar werd enkele dagen geleden ontslagen. Dat gebeurde nadat hij door twee vrouwen officieel werd aangeklaagd.

De eerste vrouw deed haar verhaal in BOOS. Ze vertelde hoe ze in de weken na haar uitschakeling in The Voice of Holland wekelijks belde met Ali B. Ze was op dat moment 18 jaar oud. Op een dag belde hij haar om half 12 ’s nachts op met de boodschap dat hij in de buurt was en haar wilde meenemen naar zijn opnamestudio. Ze stemde in omdat ze dacht dat ze “een soort vriendschapsrelatie” hadden. Toen ze in de studio was, begon Ali B haar plots te zoenen. “Op dat moment voelde ik me in zo’n positie dat hij zo machtig was in vergelijking met mij, dat ik dacht: ‘Wat jij wil dat moet er nu gebeuren’. Dus ik liet het over me heen komen.” Daarna verstijfde ze en had Ali B seks met haar. Toen hij klaar was, gaf hij nog wat commentaar over haar optreden tijdens de liveshow. Daarna beloofde hij haar dat, als ze het jaar erna nog eens zou deelnemen aan The Voice, hij er persoonlijk voor zou zorgen dat ze ver zou komen. Toen ze nadien aan hem vroeg of hij dat vaker deed, antwoordde hij “ja”. Daarbij maakte hij duidelijk dat hij niet bang was om daarvoor gestraft te worden, want “niemand zou de slachtoffers geloven”.

De tweede vrouw deed eerder deze week aangifte bij de politie. Het is niet duidelijk of zij aangifte deed van verkrachting of aanranding. In de aflevering van BOOS zaten nog verschillende andere getuigenissen tegen Ali B. Het ging daarbij niet om deelnemers van The Voice of Holland en er is ook nog geen duidelijkheid of deze vrouwen aangifte deden of zullen doen.

Trial by media

Ali B ontkende de twee feiten eerder al en dat doet hij nu opnieuw in een statement dat hij deelde op sociale media. “De aflevering van BOOS van vandaag ging over misstanden bij The Voice. De verhalen van deelnemers over wat zij ervaren, vind ik heftig en schokkend. Ook mij was dit niet bekend.”

Vervolgens vertelt Ali B dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. “Zelf blijf ik erbij dat ik mij bij The Voice of Holland nooit schuldig heb gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nooit heb ik enige seksuele relatie met een kandidaat gehad of gezocht. Toch word ik hiervan verdacht gemaakt. Dat ik de afgelopen tien jaar wel affaires heb gehad, ontken ik niet. Maar nooit maakte ik mij schuldig aan machtsmisbruik, laat staan aan enig strafbaar feit.”

Ali B vindt dat de manier waarop het nieuws naar buiten komt hem geen kans geeft om zich te verdedigen. “Er zijn nu twee anonieme aangiftes die met veel spektakel als nieuws worden gebracht. Dat is onterecht. Dit neigt naar een trial by media. Ik kan mij hier niet publiekelijk tegen verweren.” De rapper blijft overtuigd van z’n onschuld en meent dat ook het Openbaar Ministerie hem gelijk zal geven. “Ik heb alle vertrouwen dat het OM dit op een zuivere manier zal afdoen, waardoor ik mij van deze verdenkingen zal kunnen bevrijden.”

Advocaat

Ook Bart Swier, de advocaat van Ali B, is van mening dat het Openbaar Ministerie de klachten zal seponeren. Hij vertelde aan de Nederlandse openbare omroep NOS dat er momenteel “geen strafrechtelijk onderzoek loopt naar de aangifte tegen Ali B”. “Dat past volledig bij het beeld dat het ook niet gaat om een strafbaar feit, want dan volgt er namelijk ook geen onderzoek”.

Het Openbaar Ministerie reageerde ook en bevestigde daarbij dat er inderdaad nog geen strafonderzoek lopende is. Maar daar hebben ze een andere reden voor. Ze willen namelijk wachten om te kijken of er na de uitzending van BOOS mogelijk nog nieuwe aangiftes volgen. Wanneer alle klachten verzameld zijn, zal gekeken worden of er een strafonderzoek volgt.

De advocaat ontkende beide feiten ook. Daarbij vertelde hij dat het eerste slachtoffer seks had met Ali B “lang na haar deelname aan The Voice” en dat het ging om seks met wederzijdse instemming. “Er was ook initiatief van haar zijde. Er was geen sprake van machtsmisbruik.” Over de tweede aangifte zegt Swier dat Ali B deze gebeurtenis “niet herkent” en “geen idee heeft wie de vrouw is”.

Lees hier het volledige statement:

Bekijk hier de volledige aflevering van BOOS over The Voice of Holland:

Meer
Lees meer...