Alles wat je moet weten over het verpotten van je planten

Geschreven met input van Action

Zie je ook al die kleine blaadjes verschijnen? Of is er een bloempje tevoorschijn gekomen? De planten bij jou in huis of in je tuin zijn aan het groeien! Is het door al je liefde of omdat je er zachtjes tegen praat of gewoon door de zalige zon in huis? Hoe dan ook is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je je planten een nieuwe thuis of bloempot moet geven.

Wanneer is de tijd rijp?

Om te weten of het tijd is om je planten misschien een grotere thuis te geven, is het belangrijk dat je je planten goed in de gaten houdt om te zien of de wortels niet boven de oppervlakte van de pot beginnen uit te steken. Als dit het geval is, weet je dat het tijd is om je plant te verpotten naar een grotere bloempot.

Daarnaast is het ook af te leiden aan de kleur van de blaadjes. Als deze geel worden, dan kan dit twee dingen betekenen: je pot is te klein of je geeft je plant te veel water. Dankzij het verpotten van je plant zorg je ervoor dat deze meer voedingsstoffen krijgt waardoor de plant langer zijn groene kleur behoudt.

Het verpotten van zowel je kamerplanten als terrasplanten mag je het hele jaar door doen. We raden je wel aan om het te doen vlak voor het groeiseizoen begint, in maart. Doordat je dit vlak voor het groeiseizoen doet, stimuleer je de groei van je planten. Zeker ficussen reageren heel positief op verpottingen.

Dubbelcheck je planten bij aankoop

Wanneer je een plant aankoopt, controleer je best even of deze in een pot zit die groot genoeg is. Vaak zitten potplanten al in een te kleine pot wanneer je deze aankoopt. Als dit het geval is koop dan een nieuwe bloembak voor het verpotten van je plant zodat je hem meteen een nieuwe thuis kan geven.

Waar je op moet letten bij het verpotten van je planten

Het verpotten van je planten is heel eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Ten eerste, zorg je er best voor dat je een nieuwe pot kiest die 2 tot 3 centimeter groter is dan je vorige pot. Zo krijgt je plant voldoende zuurstof. Daarnaast oogt het ook niet mooi als je je plant in een te grote bloempot steekt.

Ten tweede is het belangrijk dat je nakijkt of er zich drainagegaten in de pot bevinden. Als deze er niet zijn, is het belangrijk dat je een paar gaten maakt voor de drainage. We willen uiteraard vermijden dat je plant verdrinkt omdat het water niet wegloopt.

Maak er geen smeerboel van

Door de vele potgrond die je moet overscheppen, gebeurt het wel eens dat mensen er een smeerboeltje van maken. Dat is uiteraard niet erg, maar bereid je hier dus wel op voor door wat schoonmaakspullen klaar te leggen. Een extra droge vod om je pot schoon te maken en tuinhandschoenen zijn de belangrijkste.

Tot slot rest je nog één ding te doen. Lekker genieten van je planten die dankzij het verpotten nieuwe energie gevonden hebben om te groeien!

Meer
Lees meer...