Wij spraken Finse poprevelatie Alma: “Mijn muziek heeft niets te maken met die van Billie Eilish”

Alma interview
Alma

De Finse Alma wordt door heel wat critici al getorpedeerd tot dé Finse popster bij uitstek. Ze bracht pas het album ‘Have U Seen Her?’ uit en werkte daarvoor samen met de beroemde producer Justin Tranter die al samenwerkte met onder meer Justin Bieber, Julia Michaels, Britney Spears en Gwen Stefani. Ook werkte ze al samen met Martin Solveig voor het nummer All Stars. Wij spraken met de kroonprinses van de Finse popmuziek.

De clip voor je song LA Money is heel blits. Waar gaat het nummer over?

Alma: “Ik vind dat veel zaken in de wereld fake zijn, maar ik wil echt zijn. Je hebt zo van die mensen in je leven die je al lang kent, maar je weet niet wie ze zijn, omdat ze zo fake zijn. LA Money gaat over wie ik ben. Ze denken misschien dat ze me kennen, maar dat is niet zo. Dit is de opener van het album. Ik wou de echte kant van mezelf laten zien en tonen dat het niet zo eenvoudig is om te achterhalen wie ik ben.”

Kan je zeggen dat LA Money een lied met een boodschap is?

Alma: “Ja. Ik wil praten, luister naar me. Veel mensen kunnen zich in die gedachte vinden. De wereld is erg hectisch, maar soms moeten we gewoon even luisteren en niet door elkaar praten.”

Debuutplaat

Je debuutalbum ‘Have U Seen Her?’ is pas verschenen. Hoe voelt dat?

Alma: “Heel fijn, ik heb er een hele tijd aan gewerkt en ik ben er trots op. De sound is 100 procent waar ik voor sta.”

Zit er een concept achter ‘Have U Seen Her?’?

Alma: “Ja, je ware ‘ik’ vinden en je eigen pad in het leven uitstippelen. Het album is een verhaal over opgroeien.”

Hoe maak je nummers? Wat is je productieproces?

Alma: “Ik trek met de producer de studio in. Meestal begint het met een melodie van mij en dan zetten we er tekst op. Meestal bekijken we op het moment zelf wat we kunnen doen, er zijn enorm veel mogelijkheden. Het enige dat bijna altijd vaststaat, is dat het begint bij een melodie.”

Invloeden en het stille Finland

Wie zijn je belangrijkste invloeden?

Alma: “Ik ben altijd een grote fan geweest van Amy Winehouse. Ook de muziek van Gorillaz, Luke Kelly en Charli XCX ligt bovenaan in mijn platenkast.”

Je komt uit Finland. Hoe is de muziekscene daar en heeft die een belangrijke invloed gehad op je carrière?

Alma: “De Finse muziekscene is zeer klein. We nemen hele kleine stappen om iets te bereiken. Er komt erg weinig internationale muziek uit Finland, behalve dan rock en metal. Volgens mij ben ik één van de enige internationale popmuzikanten uit Finland. In Zweden ligt dat helemaal anders. Ik hoop echt dat er nieuwe Finse popartiesten zullen opstaan. Het zou heel fijn zijn om hen aan te treffen in Los Angeles. In het buitenland hang ik altijd rond met Zweedse artiesten, maar een aantal Finse collega’s erbij zou nog leuker zijn.”

Vergelijking met Billie Eilish

Sommige media vergelijken wat je doet met de muziek van Billie Eilish. Akkoord?

Alma: “Volgens mij ligt onze muziek zeer ver uit elkaar. We hebben dezelfde haarkleur, dat is waarschijnlijk de reden dat ze dat schrijven. Billie en ik kennen elkaar en we vinden dat allebei niet zo fijn. We willen geen competitie, we willen gewoon vrienden zijn.”

“Ik snap ergens wel dat mensen ons met elkaar vergelijken. Er lopen natuurlijk niet veel artiesten rond met groen haar, maar ik heb dit kapsel al 6 à 7 jaar. Ik zou dat nooit veranderen en bij Billie is dat waarschijnlijk hetzelfde.”

Bezige bij tijdens lockdown

Waar heb jij je mee beziggehouden tijdens de lockdown?

View this post on Instagram

Can u do it? 😈

A post shared by ALMA (@cyberalma) on

Alma: “Het was druk met de release van deze plaat. Ongeveer anderhalve maand geleden keerde ik terug uit Mexico. Daarna moest ik gedurende twee weken preventief in quarantaine. Dat was best lastig, ik werd echt gek van heel de tijd binnen zitten. Daarnaast heb ik een studio ingericht in mijn huis en heb ik geschilderd.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Alma: “Ik zou graag zo snel mogelijk opnieuw touren door Europa. Dat staat bovenaan mijn verlanglijstje. Op lange termijn wil ik natuurlijk muziek en platen blijven uitbrengen. Het is mijn droom om dit zo lang mogelijk te blijven doen.”

Gesponsorde artikelen