Gaat Tesla bankroet, dan winnen ze miljarden dollars. Een grote groep investeerders en beleggers is bezig erg veel geld te zetten op een mislukking voor Elon Musk. Die hebben allemaal ‘short posities’: ze profiteren maximaal als het aandeel keldert. Maar Musk schermt met een bod om z’n bedrijf van de beurs te halen. Alleen, hoeveel klopt daarvan?
Het is een thriller van jewelste op Wall Street: wat gebeurt er met Tesla? Al dagen is er hoogspanning rond de maker van elektrische wagens. Want Elon Musk kondigde het deze week aan in een nu al legendarisch zinnetje: “Funding secured”. Hij zou z’n bedrijf misschien wel helemaal van de beurs halen, zo kondigde hij aan.
Daarbij zou hij al de uitstaande beursgenoteerde aandelen terugkopen, of beleggers de kans geven te blijven in de nieuwe niet-beursgenoteerde structuur. Hij had het ook over een prijs: liefst 420 dollar per aandeel, wat het bedrijf op 70 miljard dollar zou waarderen. “We moeten ons bevrijden van de wilde bewegingen in de beurskoers”, zo stuurde hij in een email naar z’n personeel. De 420 dollar is op zich al een zotte prijs: het aandeel stond rond de 360 dollar, maar sprong meteen naar 380 dollar.
Koersmanipulatie van Musk?
Maar is het bod wel echt? Saoedi-Arabië heeft via z’n investeringsfonds wel 5 procent in handen van Tesla, maar om van hen 70 miljard los te krijgen, dat is nog een ander verhaal.
De hele schare tegenstanders van Musk gelooft alvast van niet. Zij zijn beleggers die ervan overtuigd zijn dat Musk op een dag helemaal doordraait, en dat Tesla gedoemd is. Om te beginnen heeft Musk nu een onderzoek van de US Securities and Exchange Commission aan z’n broek: had hij via Twitter dat wel mogelijk aankondigen, of heeft hij zo de koers gemanipuleerd?
“Funding secured“
En de zogenaamde ‘short sellers’, de beleggers die allemaal erop gewed hebben dat Tesla mislukt, die geloven geen snars van Musk zijn statement dat de “funding secured” is.
Belegger Christopher Irons van Quoth the Research maakte al gehakt van Musk. “Als Tesla op het eind van deze week minder dan 300 dollar per aandeel waard is, laat ik ‘funding secured‘ als tattoo zetten”, zo tweette hij. Irons heeft wel een paar argumenten, aan de Financial Times: “Gewoon het feit dat het bedrijf net het grootste verlies in haar geschiedenis heeft geleden en dat de CEO nu plots over ‘van de beurs halen’ spreekt. Ik geloof niet dat dit bedrijf ooit winst kan maken, en dat het veel te hoog gewaardeerd is.”
Het aandeel van Tesla is ondertussen terug gezakt tot 352 dollar. De markt lijkt dus niet veel meer te geloven van het verhaal van Musk om ‘van de beurs te gaan’. Wat volgens veel analisten meespeelt: zowel Audi als Mercedes zijn klaar om een elektrische sportauto te lanceren. En die zouden wel eens heel veel marktaandeel van Tesla kunnen terugpakken. Het wordt dus nog warm voor Musk, de komende maanden.
Investor support is confirmed. Only reason why this is not certain is that it’s contingent on a shareholder vote. https://t.co/bIH4Td5fED
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018