Amerika verwacht een ongewoon rustig orkaanseizoen (en dat is na vorig jaar heel welkom)

Amerika verwacht een ongewoon rustig orkaanseizoen (en dat is na vorig jaar heel welkom)

Een maand geleden heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) een relatief zwaar orkaanseizoen voorspeld, maar intussen zien de vooruitzichten er veel beter uit. Het water is veel kouder dan normaal, en dat is een goed voorteken. Na het rampjaar 2017 is een rustige zomer met weinig zware orkanen eens welkom in Noord-Amerika.

In het tropische deel van de Atlantische Oceaan is het oppervlaktewater ongewoon koud. Orkanen en tropische stormen hebben warm zeewater nodig om zich te vormen, dus de kans op een krachtige storm neemt daardoor af. Het is een vrij ongewoon fenomeen, zeker omdat in maart de temperaturen nog dezelfde van in 2017 waren. Daardoor zat het orkaanseizoen dus op schema om zwaar en in elk geval zwaarder dan gemiddeld te worden, al verwachtte het NOAA ook niet dat het scenario van vorig jaar zich zou herhalen. Toen werd het Atlantische gebied geteisterd door verschillende zware orkanen.

Intussen is het water niet echt opgewarmd. Het zou sinds 1982 zelfs niet meer zo koel geweest zijn in juni, stelt Phil Klotzbach, wetenschapper van de Colorado State University. Opmerkelijk, aangezien we intussen gewend zijn dat we op alle vlakken eerder de warmterecords breken. De oceanen vangen de warmte, die veroorzaakt wordt door de klimaatverandering, op en daardoor stijgt de temperatuur. Toch is het oceaanwater dus veel koeler dan gewoonlijk.

Getty

Goede omstandigheden

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er dit jaar geen orkanen zullen ontstaan. Het seizoen is officieel op 1 juni begonnen en duurt tot 30 november. Het blijft moeilijk om te voorspellen wat er de komende maanden zal gebeuren. De piek van het orkaanseizoen zijn de maanden augustus en september, dus als het water tegen dan is opgewarmd, zullen zich wel nog tropische stormen vormen. Maar dat zal dan vrij snel moeten gebeuren, want anders maken zware orkanen weinig kans.

Koeler zeewater betekent niet alleen minder tropische stormen, het werkt ook de stabiliteit van de atmosfeer in de hand. En boven koeler tropisch water vormt zich ook sterkere wind die potentiële orkanen uit elkaar kan drijven, stelt Klotzbach tegenover Mashable. Tegen de maand juli zouden de omstandigheden vast moeten liggen en kan er een betrouwbaardere voorspelling over het orkaanseizoen gedaan worden.

EPA

Nog een pluspunt: de NOAA verwacht dat er dit jaar opnieuw sprake zal zijn van El Niño boven de Stille Oceaan. En dat fenomeen brengt doorgaans sterkere tegenwind naar het Atlantische gebied, wat dus helpt om orkanen het zwijgen op te leggen voor ze de kust kunnen bereiken.

Opluchting

In de Caraïben en de Verenigde Staten zal de bevolking in elk geval blij zijn om eens een jaar gespaard te worden van de zwaarste stormen. Vorig jaar hebben orkanen en tropische stormen in de VS alleen voor zo’n 265 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Orkaan Irma verwoestte Sint-Maarten en andere Caraïbische eilanden bijna volledig. Daar was helaas ook veel menselijk leed. Hopen dus dat 2018 eens als een rustig orkaanseizoen in de geschiedenisboeken mag verdwijnen.

Getty

Gesponsorde artikelen