Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn filmt op locatie in Oekraïne documentaire over Russische invasie

Hollywoodacteur en producent Sean Penn is momenteel ter plaatse in Oekraïne om een documentaire te filmen over de invasie van Rusland, zo bevestigde de producent Vice Studios. De Oscarwinnende acteur verscheen op een persbriefing op donderdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev luisterend naar regeringsfunctionarissen die over de crisis spraken.

De Amerikaanse acteur, producent en regisseur Sean Penn bevindt zich momenteel in Oekraïne, het hart van de hartverscheurende crisis, die gisteren uitbrak nadat Russische militairen de grens overstaken en vanuit meerdere locaties raketten afvuurden. Hij wil er een eerlijke documentaire filmen over wat er momenteel precies gaande is en het is niet zijn eerste bezoek aan het land.

Documentaire

De documentaire is een productie van Vice Studios productie in samenwerking met Vice World News en Endeavor Content. Penn bezocht Oekraïne voor het laatst in november 2021 en begon toen al met de voorbereiding van zijn documentaire met een bezoek aan de militairen van het land. Foto’s van zijn reis in november werden destijds vrijgegeven door de Oekraïense Joint Forces Operation Press Service.

“Penn heeft het kantoor van de president bezocht en gesproken met vicepremier Iryna Vereshchuk, evenals lokale journalisten en leden van het Oekraïense leger sinds zijn aankomst in Oekraïne deze week”, schreef Newsweek. Het kabinet van de president legde via de Oekraïense ambassade een verklaring af waarin de Oscarwinnende acteur en filmmaker werd geprezen.

“De regisseur is speciaal naar Kiev gekomen om alle gebeurtenissen die momenteel in Oekraïne plaatsvinden vast te leggen en de wereld de waarheid te vertellen over de invasie van Rusland in ons land”, luidt de vertaling van de verklaring. “Sean Penn behoort tot degenen die Oekraïne vandaag in het land zelf steunen. Ons land is hem dankbaar voor zijn moed en eerlijkheid.”

De verklaring voegt eraan toe: “Sean Penn toont moed waar het vele anderen aan heeft ontbroken, met name sommige Westerse politici. Hoe meer er mensen zijn zoals hij – echte vrienden van Oekraïne, die de strijd voor vrijheid steunen – hoe sneller we deze afschuwelijke invasie door Rusland kunnen stoppen.”

Sean Penn

Penn won in 2004 een Oscar voor zijn hoofdrol in de neo-noir psychologische dramafilm Mystic River, na drie keer eerder genomineerd te zijn geweest. In 2009 won hij nogmaals een Oscar, ditmaal voor de biografische film Milk, gebaseerd op het leven van Harvey Milk, de eerste verkozen politicus uit Californië die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en later vermoord werd.

Recent speelde hij mee in de Hulu-reeks The First, de veelbesproken en BAFTA-genomineerde film Licorice Pizza en de waargebeurde film Flag Day, naast Regina King en Vikings-actrice Katheryn Winnick. Binnenkort zal hij ook nog te zien zijn in de aankomende reeks Gaslit, naast o.a. Dan Stevens (Beauty and the Beast) en Pretty Woman-actrice Julia Roberts.

In de loop der jaren is hij ook al meermaals het middelpunt geweest van vele humanitaire en anti-oorlogsacties. De Discovery Plus-documentaire Citizen Penn uit 2020 verhaalde over de inspanningen van de acteur bij het opzetten van de non-profitorganisatie Community Organized Relief Effort, ook bekend als CORE, in reactie op de aardbevingen in Haïti in 2010. En Penn blijft dat land nu nog steeds helpen.

Meer
Lees meer...