Amsterdam wil prostitutie uit het stadscentrum weren

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil de raamprostitutie aan de Wallen uit het centrum weren. In plaats daarvan zou er een sekshotel komen aan de rand van de stad.

In een poging het ‘pretparktoerisme’ terug te dringen, met raamprostitutie, overlast en cannabistoeristen als voornaamste pijnpunten, heeft burgemeester Halsema een voorstel ingediend in de gemeenteraad. Het houdt in dat een groot deel van het zogenaamde red light district in de smalle straatjes rondom de haven zou verdwijnen. Sekswerkers zouden verhuizen naar een gebouw uit het centrum in een soort hotel, al moet de exacte locatie nog bepaald worden. Halsema speelt al langer met het idee om de Wallen een andere toekomst te geven.

Reset van toerisme

Het voorstel kon op veel steun rekenen van politieke partijen. De CDA en ChristenUnie lobbyen al eentijd voor het sluiten van de bordelen in het centrum, en worden nu gesteund de PvdA, de Groenen en de VVD – de partij van premier Mark Rutte, zo schrijft The Guardian. “Het gaat over een reset van Amsterdam als bezoekersstad”, zei Dennis Boutkan van PvdA in een reactie aan de Britse krant. Diederik Boomsma van de CDA vult aan: “Toeristen zijn welkom om te genieten van de schoonheid en de vrijheid van de stad, maar niet tegen elke prijs. We moeten resoluut ingrijpen.” De ramen aan de Wallen zijn met de jaren steeds meer een toeristenattractie geworden, waarbij bezoekers zich voor de lol komen vergapen aan het fenomeen.

Illegaal circuit

Een tweede voorstel dat toeristen verbiedt om cannabis te kopen in de plaatselijke coffeeshops, kan op minder steun rekenen. Het zogenaamde ingezetenencriterium, dat door veel Nederlandse steden al sinds 2012 in gebruik is, betekent dat enkel inwoners cannabis kunnen kopen. Amsterdam voerde het nog niet door, omdat er ruim 166 coffeeshops zijn, waarvan 100 gericht op toeristen, zo schrijft de Nederlandse krant Trouw. Halsema wil dit wel doorvoeren, maar leden van PvdA, D66 en Denk vrezen dat drugshandel zich op die manier verplaatst naar het illegale circuit op straat.

Meer
Lees meer...