Anneleen Van Bossuyt: “Sleurs en Bracke zullen de Gentse lijst steunen, maar we moeten zien op welke manier”

Anneleen Van Bossuyt: “Sleurs en Bracke zullen de Gentse lijst steunen, maar we moeten zien op welke manier”

Verrassing vandaag op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Gent: Elke Sleurs zal de lijst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar niet trekken. Ze zet na de aanslepende perikelen met Siegfried Bracke een stap opzij en tovert Anneleen Van Bossuyt uit haar hoed. Het Europarlementslid weet zelf nog maar sinds gisterenavond dat ze de lijst mag trekken, al broedde er wel al een tijdje iets in de wandelgangen. Of Sleurs en Bracke nog op de lijst zullen staan, kan Van Bossuyt nu nog niet bevestigen.

De weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in Gent zal er voor N-VA eentje met veel bochten en obstakels geweest zijn. Maar nu hervat de partij met goede moed, en met een nieuwe lijsttrekker. Anneleen Van Bossuyt, sinds 2015 Europarlementslid en sinds vorig jaar voorzitter van de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming. “Ik weet sinds gisterenavond officieel dat ik de lijst ga trekken, dus het kwam wel een beetje als een verrassing”, zegt Van Bossuyt in een interview met Newsmonkey. “Uiteindelijk ligt het laatste woord bij de afdeling van de partij. Natuurlijk wordt zoiets niet van vandaag op morgen beslist en is dit iets wat groeit.”

“Enkele weken geleden had Elke mij al gecontacteerd om te vragen of ik het zou zien zitten. Het was natuurlijk een publiek geheim dat er een impasse was in Gent. Niet inhoudelijk of binnen de afdeling, maar zuiver een probleem tussen twee personen. Dus was Elke toen al aan het overwegen om een stap terug te zetten. Maar ze wou dat natuurlijk niet zomaar doen zonder iemand anders in haar plaats te kunnen voorstellen.”

Elke Sleurs had vorig jaar al de fakkel overgenomen van Siegfried Bracke, maar nu moet ze door die impasse dus zelf ook een stap terugzetten. Zij had onlangs Bracke op de voorlaatste plaats van de lijst gezet, en dat kon hij niet pikken. Bracke weigerde en daardoor kwam de lokale afdeling van N-VA in een patstelling terecht. Meteen was duidelijk dat er iets onherstelbaar gebroken was tussen de twee, zodat N-VA een bemiddelaar naar Gent stuurde. Matthias Diependaele moest helpen de plooien glad te strijken.

Nog op de lijst?

Vraag is nu welke positie de twee voorgangers van Van Bossuyt op de lijst zullen krijgen. Daarover is op dit moment nog niets beslist. “We gaan nu eerst even de tijd nemen om het stof te laten gaan liggen. Daarna ga ik met de voorzitter van de afdeling veel gesprekken voeren”, vertelt Van Bossuyt. “En dan gaan we met de sterkst mogelijke lijst naar buiten komen. Siegfried en Elke hebben beide al aangegeven dat ze sowieso de lijst zullen steunen, maar op welke manier zullen we nog moeten zien.”

Over de problemen tussen Sleurs en Bracke wil de nieuwe lijsttrekker niet te veel kwijt. “Het heeft nu totaal geen zin meer om daar verder op in te gaan. Ik heb me daar zelf ook nooit mee gemoeid. We hebben een nieuwe doorstart genomen en ik merk dat iedereen terug zin in heeft om ervoor te gaan richting de verkiezingen.”

Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) heeft inmiddels laten weten dat hij Van Bossuyt als een wissel voor de toekomst beschouwt. Maar hij zal Sleurs noch Bracke laten vallen, al ligt de beslissing over hun plaats op de lijst volgens de Antwerpse burgemeester vooral bij de afdeling in Gent.

Verhuizen

Voor Van Bossuyt betekent het lijsttrekkerschap dat ze zal moeten verhuizen, want ze woont momenteel in Melle, net naast Gent dus. En om op de lijst te staan, moet ze een burger van de stad zijn. “Eigenlijk is het iets puur geografisch. Ik zie nu nog vanaf mijn oprit het bord met Gent staan”, lacht ze. “Ik ben geboren en getogen in Gent, en ik ben nooit opgehouden met Gentse te zijn.”

Gesponsorde artikelen