Anticonceptie voor mannen: dit project klinkt pijnlijk maar is omkeerbaar

Geen condooms meer, geen operatie en toch omkeerbaar: betrouwbare anticonceptie voor mannen blijft moeilijk, maar één project lijkt nu toch veelbelovend. Eén nadeel: het systeem toepassen zou een, weliswaar kort, pijnlijk momentje kunnen worden. Hét voordeel: je moet er verder niets aan doen en als ie moet stopgezet worden, volstaat een beetje warmte.

Dé reden waarom veel vrouwen aan de pil gaan? Omdat het veilig is, omdat je er niet veel moeite voor moet doen én natuurlijk omdat er geen mannelijk alternatief is. Condooms beschermen dan wel tegen soa’s: wie in een langetermijnsrelatie zit en toch (nog) niet aan kinderen toe is, kan het gesukkel beu raken.

Zaadleiders blokkeren

Dat weten ze in de farmacologie ook: de zoektocht naar een betrouwbaar, omkeerbaar en makkelijk anticonceptiemiddel voor mannen is al enkele jaren aan de gang. Eén van die middelen blijkt nu te werken op muizen, da’s een veelbelovende stap in het onderzoek. ’t Gaat om een soort fysieke blokkade in de vas deferens, de zaadleiders dus.

Steeds meer mannen laten zich steriliseren.

Aangezien het vrij moeilijk blijkt te zijn om medicatie te ontwikkelen die enerzijds weinig neveneffecten heeft en mannen ook effectief tijdelijk onvruchtbaar maakt, kijkt de farma al even de andere richting uit. Denk aan macrotoestellen en fysieke barrières, maar dan intern. In plaats van ervoor te zorgen dat zaadcellen niet bij een eicel komen, proberen ingenieurs dus een systeem te ontwikkelen waardoor de zaadcellen niet eens het lichaam van de man uitkomen. Da’s trouwens niet ongezond. Maar ja, ’t is wel (heel) even pijnlijk.

Cocktails

Een team zou nu zo’n systeem gevonden hebben. Het idee komt van gecompliceerde cocktails: laagjes van vier soorten alcohol en drank die slechts onder een bepaalde temperatuur gemixt kunnen worden. Dat principe hebben de artsen ook toegepast op mannelijke anticonceptie. Bij ratjes werden vier lagen emulsie aangebracht, die de vas deferens volledig ‘waterdicht’ maken. Die lagen blokkeren de zaadcellen, maar beschadigen de binnenkant van de zaadleider niet.

Wat is de goedkoopste vorm van anticonceptie?

Dat het systeem werkt, da’s makkelijk vast te stellen. Maar hoe keer je het om? Wel, via hetzelfde systeem van de cocktails kan de verharde vloeistof ‘vermengd’ worden door hitte. Op dat moment wordt ze ook opgenomen in het lichaam en ‘smelt’ ze gewoon weg. Voor de mannen die spontaan de benen dichtknijpen bij het idee: ook met infraroodhitte (die niet voelt), kan het mengsel gesmolten worden. Resultaat: opnieuw vruchtbaar, en dat zonder bijwerkingen.

Testen op ratten

De anticonceptiemethode is nog helemaal niet klaar voor menselijk gebruik, maar het feit dat ze werkt op ratten, is hoopgevend. Nog even en de methode kan doorgesluisd worden naar onderzoek op mensen. Zijn we binnenkort dan toch af van de pil? Misschien wel.

Wat moet je doen als je je pil vergeten bent?

Voor je ’t vraagt: nee, je sperma gaat er niet anders uitzien. De zaadcellen vormen namelijk maar een klein gedeelte van het eindresultaat. Je kan dus niet aan het sperma zien dat er iets je sperma aan het blokkeren is.

pixabay
Meer
Lees meer...