Apple binnenkort grootste investeerder in onderzoek

Apple binnenkort grootste investeerder in onderzoek

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple groeit de volgende jaren mogelijk uit tot de grootste onderzoeker van de wereldwijde economie. Dat heeft analist en Apple-watcher Neil Cybart gezegd. Volgens Cybart zal Apple dit jaar in totaal een bedrag van 14 miljard dollar investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat betekent een verdubbeling tegenover vier jaar geleden. De analist voegt er aan toe dat deze investeringen de volgende jaren nog gevoelig zullen worden opgevoerd.

Apple zou een cash reserve opgebouwd hebben van 250 miljard dollar en het zou relatief weinig budgetten voor onderzoek en ontwikkeling reserveren. Daardoor werd het bedrijf al geregeld bekritiseerd, zegt Bruce Upbin, redacteur van Tribune Interactive.

Repatriëring

Volgens Upbin lijkt dat tijdperk van spaarzaamheid echter voorbij. Na fiscale hervormingen in de Verenigde Staten heeft het bedrijf aangekondigd om honderden miljarden dollars vanuit het buitenland te repatriëren waardoor ze de volgende jaren tot 38 miljard aan belastingen zullen moeten betalen. Daarnaast heeft het bedrijf volgens Upbin ook nog plannen voor grote investeringen in onderzoek. Dat mag wel is, want het bedrijf staat qua investeringen in onderzoek en ontwikkeling op de 9e plaats en moet bedrijven zoals Amazon, Samsung en Microsof aan zich voor laten gaan.

Apple investeerde nu echter al 5 procent van zijn totale omzet in onderzoek en dat is een duidelijke stijging tegenover de budgetten die de vorige jaren werden voorzien. Nochtans spenderen innoverende bedrijven normaal tussen de 8 en 22 procent van hun inkomsten aan onderzoek en ontwikkeling.

Lange termijnvisie

Upbin betoogt wel dat indien de huidige tendensen verdergezet worden, Apple zou kunnen uitgroeien tot de grootste investeerder wereldwijd. Het onderzoeksbudget zal dit kwartaal alleen al bijvoorbeeld een absoluut record boeken.

Vaak is een snelle toename van investeringen een waarschuwingssignaal dat een bedrijf beseft een nieuwe weg te moeten inslaan. Dat is echter niet het geval bij Apple volgens Cybart. Toch moeten de investeringen op lange termijn ondersteund worden aangezien Apple een grotere controle wil verkrijgen op de gebruikerservaring van zijn producten.

Gesponsorde artikelen