Apple schaft iTunes af: opgesplitst in muziek, tv en podcasts

Apple gaat iTunes opdoeken. De software wordt opgesplitst in aparte apps voor muziek, tv en podcasts. Het programma iTunes was altijd dé software om je iPod te bedienen en het luidde het einde van het tijdperk van de illegale downloads in.

In feite is het geen verrassing dat Apple iTunes afvoert, want het programma is door de komst van Spotify en Apple Music helemaal overbodig geworden. Het nieuws werd bekend gemaakt door persbureau Bloomberg en de techwebsite 9to5Mac.

Muziek, tv en podcasts

iTunes wordt vervangen door de zogenaamde Marzipan-apps die speciaal voor Apple ontwikkeld zijn. Net zoals bij de app Apple News zullen die nieuwe apps zowel beschikbaar zijn voor Mac als voor iOS op iPhones en iPads.

De muziek-app is gewoon Apple Music is, maar dan met enkele functies die iTunes vroeger vervulde. De tv-app is Apple TV. Tot slot komt er nog Apple Podcasts op ons af. Deze apps zijn al beschikbaar op de nieuwste iPhones, maar komen nu ook naar de desktopversies van Apple.

Revolutie in muziekindustrie

Met de introductie van de iPod en iTunes wist Apple het tij te doen keren in de muziekindustrie. Voortaan was het op grote schaal mogelijk om legaal naar digitale muziek te luisteren. Het programma iTunes bestaat al sinds 2001. Sinds 2003 (2004 in onze contreien) is het mogelijk om muziek te kopen via iTunes. Platengiganten verkochten hun muziek via iTunes wat opnieuw een leefbaar businessmodel opleverde.

(Nieuw offensief van muziekindustrie: platenlabels klagen provider aan voor illegaal downloaden.)

Ander Apple-nieuws

Apple deed de jongste tijd nog enkele opmerkelijke aankondigingen. Zo komt er een nieuwe iPod aan. Het toestel heeft een grotere opslagcapaciteit en een krachtigere processor. Daarmee hoopt Apple wellicht te compenseren voor de dalende verkoop van iPhones.

De eerste iPod kwam in 2001 op de markt en werd een echte hit. Apple schakelde als gevolg zijn focus om van desktops naar mobiele apparaten. Het gevolg was de introductie van de iPhone die het bedrijf naar eerder ongeziene hoogtes katapulteerde.

Bovendien gaat Apple zijn Apple Watch minder afhankelijk maken van de iPhone. Zo zal de Apple Watch een eigen appstore krijgen en een aantal nieuwe apps.

Gesponsorde artikelen