Aster Breekweg (20): “Van jezelf leren houden, dat gaat niet vanzelf”

Op social media worden gevoelige onderwerpen zoals eetstoornissen en self-love steeds meer besproken. Met de opkomst van #elklijfeenschoonlijf komen vrouwen en mannen op voor hun lichaam. Volgens de twintigjarige Aster Breekweg uit Lint is self-love geen taboe meer, hoewel de werkelijke waarheid erachter nog steeds wordt achterhouden. Aster begon zes maanden geleden een Engelstalige blog, The Pioneer, waarop ze haar reiservaringen en self-love-proces deelt.  

“Schrijven was altijd al mijn manier om de chaos in mijn hoofd op een rijtje te zetten”, begint Aster. Die rust was welkom na de turbulente periode die de blogster heeft meegemaakt. Sinds haar veertiende kampt ze met een eetstoornis. Die begon nadat ze speels op de rug van een vriend was gesprongen en ‘te zwaar’ werd genoemd. “Als iemand op je rug springt, voelt dat sowieso niet licht”, vertelt ze. “Toch was die zin de trigger om mezelf uit te hongeren.”

Een jaar geleden zat Aster ook in een zware depressie, waardoor ze “haar liefde voor het leven verloren was”. De blogster had geen zelfvertrouwen noch liefde voor zichzelf, waardoor het moeilijk was om geluk toe te laten in haar leven. Toen ze met haar vriend op reis was in Amerika, leerde ze verschillende mensen kennen die in haar geloofden.

“Ze stimuleerden me om opnieuw uit mijn schulp te komen”, gaat Aster verder. Zo nam ze de beslissing om haar gedachten neer te schrijven in een blog. “Ik schrijf vooral voor mezelf. In het begin schreef ik enkel over reizen, maar al snel kwam ook self-love daarbij.”

Bij Aster draait het niet om de hype rond self-love en body positivity. “Alles wat ik schrijf, komt voort uit eigen interesse en gevoelens”, vertelt Aster. “Toch ben ik blij dat mensen iets hebben aan de onderwerpen waarover ik schrijf. Zo kan ik ook mijn steentje bijdragen.”

Niet zomaar een blog

“Ik had het idee om een reisblog te starten die verder gaat dan de perfecte Instagramfoto’s,” zegt Aster. Ze schrijft niet enkel over haar reizen, maar ook over haar ervaring en tips die ze gebruikt. “Ik vind dat er te veel clutter (nvdr, troep) en bullshit online staat op reisblogs”, gaat de blogster verder.

Volgens haar gaat het verder dan gefotoshopte Instagrammodellen op het strand. Aster wil content creëren over cultuur en hotspots. Simpelweg artikels die werkelijk bruikbaar zijn voor reizigers die zoveel mogelijk uit hun reis willen halen.

“Door te reizen leer ik het leven een beetje beter begrijpen”, vervolgt Aster haar verhaal. Volgens haar komen we te weinig in contact met andere culturen en levensstijlen die onze Westerse bubbel doorprikken. “We worden overweldigd door onze ideaalbeelden”, zegt Aster. “Hierdoor vergeten we dat schoonheid in allerlei culturen, vormen en maten te vinden is.”

Schoonheid wordt volgens haar te veel gelinkt aan wat de maatschappij ons voorlegt. “Onze maatschappij verwacht dat we influencers zijn, kunnen voetballen en tegelijkertijd ook nog pannenkoeken bakken, terwijl we een dansje doen”, zegt Aster. “Het beeld dat sociale media neerzetten wat betreft zelfvoldoening, is iets waar veel jongeren zich aan willen meten.”

Volgens Aster worden we gedwongen om altijd beter te worden, terwijl gewoon jezelf zijn genoeg is. De blogster had tijdens haar depressie en eetstoornis ook last met het vinden van haar identiteit, waarden en normen. “Ik wist gaandeweg niet meer wie ik was”, vertelt de blogster. “Ik had het gevoel dat ik de nieuwste kleren, het kleinste maatje en de meeste vrienden nodig had. Het leek alsof ik nooit goed genoeg was”

Self-love is een proces

Haar depressie was een eyeopener en deed haar beseffen dat het zo niet langer kon. Aster zelf is een fan van taboes doorbreken. Zo vindt ze het een vordering dat vrouwen en mannen op sociale media opkomen voor de liefde voor zichzelf. Toch worden de hashtags ‘self-love’ en ‘lovemyself’ blindelings gebruikt.

“Van jezelf leren houden, dat gaat niet vanzelf”, gaat Aster verder. “Self-love is een proces dat jarenlang kan duren. Natuurlijk lijkt dat proces online veel gemakkelijker.” Voor haar ging dat proces samen met veel tranen, ruzies, vallen en opstaan, iets wat sociale media vaak niet tonen.

Om self-love te bevorderen geeft Aster de tip om een activiteit te vinden die je rustig maakt. “Bij mij is dat vooral reizen”, voegt ze eraan toe. “Het is mijn manier om dingen los te laten en mezelf helemaal opnieuw te leren kennen.” Aster zelf is heel perfectionistisch en wil altijd het maximale uit zichzelf halen, maar ook zij beseft dat we geen superhumans zijn. “Ik wil dat jongeren doen wat hen gelukkig maakt”, besluit ze. “Trek je op aan je talenten en accepteer dat je niet alles kan.”

© 2018 – StampMedia – Joline Loos