Moeten moslimastronauten in de ruimte ook vasten tijdens ramadan?

Volgende maand zal Sultan al-Neyadi, een astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) gelanceerd worden. Dat betekent dat hij in de ruimte zal verblijven tijdens de ramadan.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer Arabische landen hebben plannen om mensen naar de ruimte te sturen. Dat werpt meteen vragen op over hoe moslims zich aan de regels van de islam moeten houden wanneer zij in een baan rond de aarde zweven. 

De essentie: Neyadi vertelde woensdag tijdens een persconferentie hoe hij de islamitische leer interpreteert.

  • “Ik ben de definitie van een reiziger”, vertelde de astronaut. Dat betekent dat hij wel mag eten en drinken tijdens de ramadan, ook overdag. Moslims mogen als ze reizen immers het vasten staken. Normaal gezien mogen zij van zonsopgang tot zonsondergang niets eten of drinken tijdens de ramadan.
  • “Vasten is niet verplicht als je je niet goed voelt”, aldus Neyadi. Zodat de missie niet in gevaar komt, is het zelfs noodzakelijk voor moslim-astronauten om genoeg te eten, voegde hij er nog aan toe.
  • Het feit dat het ISS er zo’n 90 minuten over doet om rond de aarde te draaien, is een bijkomend probleem. Daardoor duurt het slechts 45 minuten voor de zon op- of ondergaat. Moslims in de ruimte baseren zich om die reden meestal op de tijd van de locatie waar hun ruimtetuig werd gelanceerd. 
  • Of Neyadi moeite zal hebben om richting Mekka te bidden (iets dat moslims vijf keer per dag moeten doen), is een andere vraag. Sultan bin Salman, een Saudische prins die de eerste moslim in de ruimte werd in 1985, deed dat drie keer per dag. Hij baseerde zich daarvoor op de tijdzone van lanceerlocatie Florida en moest continu zijn positie aanpassen, omdat Mekka zich relatief tegenover het ISS continu op een andere plaats bevond.

 ‘Gids voor het uitoefenen van islamitische riten op de ISS’

Opmerkelijk: In 2006 kwamen in Maleisië zelfs 150 islamitische geleerden samen om een regelgevend kader te maken over bidden in de ruimte, omdat een astronaut uit het land het jaar erop naar het ISS zou gaan.

  • Toen werd een document geproduceerd en goedgekeurd, waarin in detail wordt uitgelegd hoe moslims zich in een baan rond de aarde moeten gedragen. 
  • Eerst en vooral keurden de geleerden ontdekkingstochten in de ruimte goed. Ook andere landen als Egypte en Guinee deden intussen hetzelfde.
  • Ruimtevaarders moeten volgens de gids de tijd op aarde volgen, niet die op het ISS. Anders zouden zij 80 keer per dag moeten bidden. Het ISS maakt immers 16 omwentelingen rond de aarde per dag.
  • Er wordt aangeraden om richting Mekka te bidden, maar dat hoeft niet per se. Ook is het niet verplicht om te knielen voor een gebed, iets dat op aarde wel moet. 
  • Het volledige handboek kan u via deze link lezen.

Moslims in de ruimte

Ook belangrijk om te vermelden: Hoewel een kwart van de wereldbevolking uit moslims bestaat, waren slechts 12 van de ruim 600 astronauten die al in de ruimte zijn geweest aanhangers van de islam.

  • Neyadi zal, wanneer hij samen met twee Amerikanen en een Rus op 26 februari gelanceerd wordt, de tweede astronaut uit de VAE zijn. In 2019 spendeerde Hazzaa al-Mansouri al acht dagen aan boord van het ISS. Neyadi doet beter: hij zal ongeveer een half jaar in de ruimte vertoeven.
  • Andere landen die moslim-ruimtevaarders hebben voortgebracht, zijn Syrië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Afghanistan, Kirgizstan, Iran, Maleisië en Egypte. 
  • Binnenkort kunnen er nog een aantal bijkomen. Een tiental landen in de Arabische wereld ambiëren immers zelf om actiever te worden in de ruimte.

(kg)

Meer
Lees meer...