Maanlander Odysseus stuurt eerste foto’s vanuit de ruimte naar huis

De Odysseus-maanlander van Intuitive Machines heeft met succes de eerste beelden vanuit de ruimte naar de aarde gestuurd. Het robotachtige ruimteschip is sinds 15 februari onderweg naar de maan. Kort na de lancering verstuurde de Falcon 9-raket, gebouwd door SpaceX, enkele selfies met de aarde op de achtergrond.

Deze mijlpaal werd aangekondigd door het Amerikaans bedrijf Intuitive Machines via een bericht op X, waarop vier foto’s werden gedeeld. Intuitive Machines met hoofdkantoor in Houston werd opgericht in 2013 door het drietal Stephen Altemus, Kam Ghaffarian en Tim Crain. Het bedrijf verwacht minstens één keer per dag missie-updates te blijven geven op X.

Eerste onbemande maanlanding

Odysseus zal de eerste onbemande Amerikaanse maanlanding zijn sinds de Apollo-missies tussen 1961 en 1972. Het ruimteschip verkeert in perfecte conditie en is op weg naar een geplande landingspoging op 22 februari.

Intuitive Machines gebruikt voor hun motor een combinatie van vloeibare methaan en vloeibare zuurstof. Die combinatie wordt ook gebruikt voor de Raptor-raketmotoren van SpaceX, die de Starship-raket aandrijven. Starship is het ambitieuze project van SpaceX om mensen naar de maan en Mars te brengen.

Doel

Het doel van het bedrijf is het bereiken van een baan om de maan, een zachte maanlanding en communicatie vanaf de maan mogelijk maken. Intuitive Machines heeft ook drie NASA-contracten om ladingen naar het maanoppervlak te transporteren.

Bekijk de beelden hier

Meer
Lees meer...