De kattenavondklok verspreidt zich alsmaar meer over Australië. Verschillende gemeenten leggen nu het uitgaansverbod voor katten op, in een poging om bedreigde diersoorten, zoals buideldieren, te redden. De gemeentebesturen vinden het een prima oplossing, maar daar is niet iedereen even akkoord mee …
Stel je voor dat je kat om 20 uur ’s avonds naar huis moet komen en niet meer buiten mag tot 7 uur ’s morgens, de volgende dag. Het klinkt waarschijnlijk heel absurd, maar in Australië is dat voor heel wat kattenbaasjes momenteel realiteit.
Professor Sarah Legge van de Australian National University zegt dat katten de belangrijkste oorzaak waren van het uitsterven van twee derde van de 33 Australische zoogdiersoorten die sinds de kolonisatie verloren zijn gegaan. “Dat is een enorm uitstervingspercentage”, zegt professor Legge. “Je ziet dat nergens anders ter wereld. Ze blijven vandaag de dag de achteruitgang van zoogdieren veroorzaken”, vertelde ze aan de Britse zender BBC.
Creatieve oplossingen
Wie zijn kat niet binnen kan houden, moet niet versteld staan als er een sanctie volgt. Er zouden flinke boetes uitgedeeld worden aan wie zich niet houdt aan die zogenaamde kattenavondklok. In een stad dicht bij Melbourne zouden er al 22 bekeuringen uitgedeeld zijn.
Gelukkig zijn baasjes inventief en vinden ze andere manieren om hun kat bezig te houden.
Australische lerares Alison Clifton, wiens kat Moriarty het buitenleven zo leuk vindt dat hij zijn ontbijt niet eens wil aanraken zonder eerst een fris luchtje te scheppen, heeft haar ochtendroutine aangepast naar de avondklok. Ze stopt Moriarty in een harnas en laat hem uit als een hond. “Veel mensen zullen het nogal vreemd vinden om iemand een kat te zien uitlaten”, zei ze aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het is dan misschien wel een vreemd zicht, maar ze heeft niet echt een andere keuze. Alison woont in Adelaide en daar geldt er een kattenavondklok tussen 20 uur en 7 uur.
Verdeelde meningen
Terwijl sommigen zich aan de kattenavondklok houden, worstelen anderen met de strenge regels en durven ze het zelfs onmenselijk te noemen. Het idee dat katten binnengehouden worden is een idee van de mens dat zo’n 70 jaar geleden geïntroduceerd werd. De meerderheid van de kattenliefhebbers is dan ook van mening dat katten te allen tijde buiten moeten kunnen. Bovendien is het opmerkelijk dat honden hondenparken hebben en katten niet zo’n gemeenschappelijke speelruimte hebben.