Prijs autoverzekering sterk afhankelijk van waar je woont: waar vind je de goedkoopste verzekering?

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Uit een onderzoek van CallMePower, een vergelijkingssite voor energie, telecom en verzekeringen, blijkt dat de regio waar je woont een niet te onderschatten impact heeft op de premie die je betaalt voor jouw autoverzekering.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer je een wagen koopt, ben je verplicht om die te verzekeren. Een zogenaamde BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) dekt de materiële en lichamelijke schade aan derden. Je kunt die bescherming uitbreiden door een omniumverzekering (full of mini) af te sluiten.

Details: CallMePower vergeleek de omniumverzekeringen voor een Citroën C3, de meest verkochte wagen in ons land, van zes verzekeraars in de hoofdsteden van alle provincies en Brussel. Wat blijkt? Het verschil tussen de gemiddelde premies in de duurste en goedkoopste regio bedraagt 488 euro op jaarbasis.

  • Limburg (Hasselt) is de goedkoopste provincie is om je auto te verzekeren. In die provincie betaal je gemiddeld 69,41 euro per maand. Ter vergelijking: gemiddeld betaal je in de provinciehoofdsteden 91,06 euro.
  • Ook in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant liggen de premies met respectievelijk 80,68 euro en 80,33 euro onder het gemiddelde van de provinciehoofdsteden.
  • Een autoverzekering in Brussel is volgens het onderzoek van CallMePower het duurst. In de hoofdstad betaal je gemiddeld 110,08 euro per maand.

Enorme prijsverschillen

Duiding: Waarom heeft jouw woonplaats zo’n grote impact op de premie van jouw autoverzekering?

  • De verzekeraar gaat na hoe groot de kans is dat je betrokken raakt bij een auto-ongeval in jouw regio. “Door middel van statistische berekeningen op basis van ongevallen in de regio berekent de verzekeraar de premie”, verduidelijkt de vergelijkingssite. “Vaak zal het zo zijn dat in dichtbevolkte gebieden de premie hoger is, doordat hier over het algemeen meer ongevallen plaatsvinden. Daarnaast worden ook andere gegevens, zoals het aantal autodiefstallen en de mogelijkheid op overstromingen, meegenomen in de berekening.”

Vergelijken: “Hoewel de autoverzekeringen in prijs kunnen verschillen per stad, betekent dit niet dat besparen niet mogelijk is”, benadrukt CallMePower.

  • Uit het onderzoek van de site blijkt dat je al snel honderden euro’s per jaar kunt besparen door verzekeraars te vergelijken.
    • Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering in het CallMePower-onderzoek bedraagt op jaarbasis 958,92 euro.
    • Het grootste verschil tussen verzekeringspremies is te vinden in Brussel: 545,40 euro op jaarbasis.
Meer
Lees meer...