Avondmens? Met deze drie gouden tips worden je ochtenden productiever

Ongeveer een derde van de mensen heeft het moeilijk om vroeg op te staan, kan zonder veel moeite tot laat opblijven en is tijdens de avonduren het best gehumeurd. Voor hen is het niet altijd evident om ‘s ochtends aan verwachtingen te voldoen op professioneel vlak, laat staan op  het vlak van vrije tijd. Herken je jezelf hierin? Niet getreurd. Twee productiviteitsexperten geven drie gouden tips voor een productieve en prettige ochtendroutine. 

Voor avondmensen is ’s morgens bijna alles een loodzware taak. Een marathon lopen, een driegangenontbijt naar binnen spelen of aan een paper schrijven? Forget it!

Toch is het belangrijk dat je als avondmens, die vroeg op moet, die ochtenden zo prettig mogelijk maakt. Dat laat Eric Barker weten aan Business Insider. Hij schreef het boek Barking Up the Wrong Tree: The Surprising Science Behind Why Everything You Know About Success Is (Mostly) Wrong.

Ook niet té vroeg opstaan

Productiviteitsgoeroe Laura Vanderkam van de prestigieuze Princeton-universiteit beweert dat het ideale ochtendritueel niet te lang hoeft te duren en dat je zeker niet op een onmenselijk vroeg uur uit de veren moet om productief te zijn: “Het hoeft niet allemaal al om 5 uur ‘s ochtends te gebeuren om als ochtendroutine mee te tellen. Het gaat erom dat je iets doet waardoor je voelt dat je je dag opstart op de manier waarop jij dat wil.”

Vanderkam is een autoriteit op het vlak van productiviteit en tijdmanagement. Volgende week brengt ze trouwens het zelfhulpboek Off the Clock: Feel Less Busy While Getting More Done uit. Volgens Vanderkam is het allemaal vrij simpel. Ze geeft drie gouden tips samen met Barker mee voor avondmensen om hun leven productiever te maken.

1. Vraag je af waarom je echt niet wakker kan worden

iStock

Oké, dus je bent een avondmens. Misschien is het dan geen slecht idee om die late uurtjes te gebruiken om je belangrijkste taken van de dag af te ronden. Vanderkam heeft je wel door: de kans is erg groot dat je je avonden doorbrengt op Netflix, Instagram of bij je lief in plaats van te doen wat écht belangrijk is.

Uiteraard is het van levensbelang dat je je op tijd en stond ontspant, maar als je meer wilt studeren, sporten of wat dan ook, is het geen goed idee om tot 2 uur ’s nachts naar Game of Thrones te kijken.

“Kijk wat je de laatste uren voordat je gaat slapen doet en vraag jezelf af: ‘Ben ik daar blij mee?’”, zegt Vanderkam tegen Business Insider. “Als je dat bent, geweldig, maar zo niet, kruip dan wat eerder in je bed.”

2. Denk na over een nieuwe gewoonte die je in je leven wilt

iStock

Sta je te springen om meer te joggen, te fitnessen of te oefenen op een muziekinstrument? Ga niet op zoek naar een gewoonte die je beschouwt als een verplichting, maar pik iets op waar je écht passie voor hebt. “Als je denkt dat dit weer zo’n saai project is, dan zal je niet echt gemotiveerd raken”, verklaart Barker aan Business Insider.

Hij verklaart dat het vooral voor avondmensen erg belangrijk is om héél gemotiveerd te zijn. Barker beweert dat nachtuilen over het algemeen een pak creatiever zijn dan ochtendmensen, maar ze hebben over het algemeen ook minder motivatie.

3. Zet je wekker ongeveer een kwartier eerder

iStock

Vanderkam zegt dat het al héél wat is als je ochtendroutine uit minstens één zinvolle activiteit bestaat. En het hoeft “echt geen drie uur te duren”.

Als je een couch potato bent en je wil het concept sport introduceren in je leven, is het niet de bedoeling om meteen een uur te gaan hardlopen ’s ochtends. Gewoon een workout van zeven minuten is al méér dan genoeg. Hetzelfde als je bijvoorbeeld meer wil mediteren. Vijf minuten stilte is ook al heel wat.

Opvallend: volgens Barker is er een voordeel aan slaperig zijn tijdens je ochtendritueel. Als je suffer in je hoofd bent, word je namelijk creatiever. Hij spreekt van een soort van “write drunk, edit sober”. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway kwam voor het eerst met het concept op de proppen, maar er blijkt ook wetenschappelijke steun voor te zijn.

“Vroeg in de morgen zijn avondmensen over het algemeen creatiever en minder analytisch”, zegt Barker tegen Business Insider. “Zij moeten zich ‘s ochtends afvragen wat de creatieve problemen zijn die ze als eerste moeten oplossen. Niet de afgebakende logische klussen.”

Meer
Lees meer...