‘Baby Reindeer’-maker Richard Gadd schaart zich achter Netflix in zaak tegen originele stalker

Richard Gadd, de maker en hoofdrolspeler in de Netflixreeks Baby Reindeer, heeft een statement gegeven aan de rechtbank in de zaak van Fiona Harvey tegen Netflix. Zij klaagt de streamingdienst aan over de reeks Baby Reindeer, aangezien zij de inspiratie vormde voor het personage Martha Scott. Harvey eist 170 miljoen dollar (157,3 miljoen euro) van Netflix wegens smaad.

Enkele maanden geleden verscheen de reeks Baby Reindeer op Netflix. Daarin volgen we komiek Donny Dunn (Richard Gadd) die tijdens zijn job als barman Martha (Jessica Gunning) leert kennen. Na die eerste ontmoeting, waarbij hij de vrouw een kop thee en een luisterend oor aanbiedt, raakt Martha volledig in de ban van Donny. Dat uit zich onder andere in een stormvloed van mails en ongepaste bezoekjes aan Donny’s huis.

Het verhaal van Baby Reindeer is gebaseerd op waargebeurde feiten, die maker en hoofdrolspeler Richard Gadd meemaakte. Het personage Martha is daardoor dus ook gebaseerd op een echte vrouw, zijnde Fiona Harvey en die is niet te spreken over de Netflixreeks.

Baby Reindeer

Baby Reindeer werd eerder dit jaar een gigantisch succes voor Netflix. Hoewel de reeks in de smaak viel bij de gebruikers van de streamingdienst, is één persoon er niet over te spreken. Fiona Harvey, de vrouw waarop het personage van stalker Martha gebaseerd is, meent dat de Netflixreeks leugens bevat en klaagt daarom de streamingdienst aan.

Harvey eist een schadevergoeding van 170 miljoen dollar (157,3 miljoen euro) wegens smaad. De zaak komt voor bij het federale gerecht en daar heeft Richard Gadd een statement gegeven. De komiek wordt niet persoonlijk aangeklaagd door Harvey, maar laat nu wel weten dat hij achter Netflix staat in de zaak. “Ik ben een komiek, schrijver en acteur. Ik heb de Netflixreeks Baby Reindeer gemaakt, geschreven en er ook zelf in meegespeeld. De feiten in deze zaak zijn mij bekend en als ik opgeroepen wordt, dan zal ik mijn getuigenis geven. Ik spreek hierbij mijn steun uit aan de beklaagden Netflix en Netflix Worldwide Entertainment.”

“Het was nooit mijn bedoeling om een bestaande persoon te identificeren als Martha Scott, dus ook niet Harvey. Martha Scott is niet Fiona Harvey. Net zoals alle andere personages in de reeks is Martha een fictief personage met fictieve karaktereigenschappen die zeer verschillend zijn van die van Harvey. Het verbaasde me dat Harvey een interview gaf met Piers Morgan Uncensored. Ook al heb ik er maar enkele fragmenten van gezien, ik begrijp dat ze zei dat zij de inspiratie was voor het personage Martha en dat ze me nooit duizenden emails en spraakberichten heeft gestuurd.” Dat laatste ontkracht Gadd. “Harvey heeft me jarenlang lastiggevallen en gestalkt en sinds haar interview hebben andere personen me ook gecontacteerd om te laten weten dat ze ook lastiggevallen werden door haar.”

Voor meer streamingnieuws kan je je inschrijven op onze wekelijkse streamingnieuwsbrief.

Meer
Lees meer...