De échte stalker uit ‘Baby Reindeer’ klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar

Er hangt een rechtszaak boven het hoofd van de makers van de populaire Netflixreeks Baby Reindeer. De Schotse Fiona Harvey, die beweert de vrouw te zijn op wie stalker Martha gebaseerd is, klaagt de makers aan voor 170 miljoen dollar wegens laster en nalatigheid.

Het langverwachte geding werd vandaag ingediend bij de federale rechtbank in Los Angeles door Harvey tegen de verdachten Netflix, Inc. en Netflix Worldwide Entertainment. De aanklacht omvat laster, opzettelijke toebrenging van emotioneel leed, nalatigheid, grove nalatigheid en schendingen van Harvey’s recht op publiciteit naar aanleiding van de vermeende leugens die de streamer verspreidde in de televisieserie Baby Reindeer.

De aanklacht stelt dat Netflix Harvey’s leven heeft geruïneerd door leugens te verspreiden, waarbij haar reputatie, karakter en leven zijn vernietigd. Harvey eist meer dan 170 miljoen dollar aan schadevergoeding. Dat is inclusief een vergoeding voor emotioneel leed en verlies van inkomen.

Baby Reindeer

Baby Reindeer, de hitserie die vanaf 11 april op Netflix te zien is, vertelt het verhaal van Donny, een komiek. Hij krijgt te maken met een vermeende stalker, Martha, gespeeld door Jessica Gunning. Baby Reindeer is gebaseerd op waargebeurde feiten die komiek Richard Gadd te beurt vielen. Hij neemt de rol van Donny zelf voor zijn rekening. Martha zou uiteindelijk gebaseerd te zijn op Harvey, een Schotse advocaat.

Netflix reageerde op de klacht van Harvey: “We zijn van plan deze zaak krachtig te verdedigen en we houden vast aan het recht van Richard Gadd om zijn verhaal te vertellen.”

Het is de rechtbank in Los Angeles die uiteindelijk een oordeel moet vellen over de aanklacht. De centrale vraag hierbij: heeft Harvey daadwerkelijk schade geleden door Baby Reindeer, en is daag genoeg bewijs voor?

Meer
Lees meer...