Sinds midden deze maand vaart op de Middellandse Zee een knalroze jacht rond met tekeningen van de Britse kunstenaar Banksy. Het is niet zomaar een schip. Nope, de kunstenaar heeft het gekocht om vluchtelingen te redden, die tijdens hun tocht van Noord-Afrika naar Europa in het water belanden.
Banksy zou natuurlijk zichzelf niet zijn mocht hij het schip niet in het geniep te water hebben gelaten. Dat heeft ie op 18 augustus gedaan. Het schip dat de naam Louise Michel kreeg, vertrok vanuit het Spaanse havenstadje Burriana, in de buurt van Valencia.
Eerste missie achter de rug
De crew, die uitsluitend uit vrouwen bestaat, mocht het nieuws pas bekendmaken na een eerste reddingsmissie. En die is ondertussen achter de rug. Eerder deze week heeft de Louise Michel 89 vluchtelingen gered, onder wie 14 vrouwen en 4 kinderen.
Het knalroze schip is nu op zoek naar een haven, waar de vluchtelingen terug aan land kunnen. Een andere optie is een schip van de kustwacht van een Europees land, waarop de gestrande vluchtelingen kunnen overgezet worden.
Kleiner, maar sneller
De 10 vrouwen op het schip hebben allemaal ervaring in zoek- en reddingsoperaties op zee. Ze hebben samen geholpen bij verschillende reddingsoperaties, waarbij ze meer dan 100 vluchtelingen uit het water konden halen.
De Louise Michel, vernoemd naar een Franse feministe en anarchiste, is een knalroze jacht van 31 meter lang. Da’s een stuk kleiner dan de meeste andere reddingsschepen van NGO’s op de Middellandse Zee, maar daardoor is ze ook een stuk sneller.
Muurschildering
Het jacht is wit met roze, en kreeg uiteraard ook een muurschildering van Banksy. Het gaat om z’n welbekende meisje dat normaal haar ballon ziet wegwaaien, die hij voor de gelegenheid wat aangepast heeft. Het meisje draagt een reddingsvest en houdt een reddingsboei in de vorm van een hart vast.
De crew benadrukte nog dat Banksy enkel instaat voor de financiering van de reddingsacties. “Banksy zou niet doen alsof hij beter weet dan wij hoe je een schip moet runnen, net zoals wij niet zouden doen alsof we kunstenaars zijn”, vertelde kapitein Pia Klemp aan The Guardian.