Banksy doet opmerkelijk voorstel om standbeeld van Edward Colston in Bristol te vervangen

Het omverwerpen en in de haven gooien van het beeld van slavenhandelaar Edward Colston in de Britse stad Bristol vorig weekend zorgde voor veel ophef. Sommigen willen dat het beeld teruggeplaatst wordt, anderen willen het weg. Maar kunstenaar Banksy heeft een alternatief voorstel gedaan.

Beelden van figuren die een belangrijke rol spelen in het koloniale verleden van vroegere kolonisators staat in veel landen al langer ter discussie. De vraag om die beelden en andere herdenkingen weg te doen, klinkt de laatste tijd opnieuw luider. Dat alles kadert in de vele Black Lives Mattermanifestaties na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Slavenhandel

Een van die controversiële figuren is Edward Colston. Hij was eind 17de en begin 18de eeuw een van de belangrijkste slavenhandelaars van het Britse Rijk. Later doneerde hij als filantroop veel van die rijkdom aan projecten in zijn geboortestad Bristol in het westen van Engeland. Het ging daarbij wel altijd om projecten die zijn politieke en religieuze mening ondersteunden. Wie zich uitsprak tegen de slavenhandel mocht niet mee profiteren van zijn rijkdom.

Over welk deel van zijn rijkdom exact uit de slavenhandel kwam, bestaat veel discussie. Ook over het aantal doden dat Colston op die manier op zijn geweten heeft, is er onenigheid. Volgens de meest recente schattingen zou hij 84.000 Afrikanen, waaronder 12.000 kinderen, hebben verscheept naar Amerika. 19.000 van hen overleefden die reis niet.

Controverse

Het beeld van Edward Colston in het centrum van Bristol, een multiculturele stad, is dan ook heel omstreden. Het bronzen beeld stond daar al sinds 1895, maar al meer dan twintig jaar wordt een campagne gevoerd om het te verwijderen. Petities, graffiti en andere acties haalden tot nu toe echter niets uit.

Daar kwam verandering in op zondag 7 juni. Toen haalden demonstranten het bekladde beeld neer en rolden ze het door de straten van Bristol richting de haven. Daar gooiden ze het bronzen beeld symbolisch in het water. De actie wordt door sommigen veroordeeld en door anderen toegejuicht.

Wat er in de toekomst zal gebeuren met het beeld is nog niet duidelijk. Een opmerkelijk plan daarvoor kwam er van de kunstenaar Banksy. Hij stelt voor om het beeld uit het water te halen en terug op zijn sokkel te plaatsen, maar dan wel met een touw eraan en enkele manifestanten die aan dat koord trekken. Banksy plaatste zijn idee op Instagram met een tekening ter verduidelijking. Het voorstel wordt duidelijk gesmaakt en kreeg al meer dan 1,5 miljoen likes.

Het voorstel van Banksy

https://www.instagram.com/p/CBNmTVZsDKS/?igshid=12f9ue3h1pj1z

Bekijk hier het neerhalen van het standbeeld van Edward Colston

Meer
Lees meer...