Bannons droom van extreemrechtse Europese superbeweging getorpedeerd door zijn Belgische superfan

Steve Bannon, de voormalige politiek strateeg van de Amerikaanse president Trump en de man achter de rechts-populistische nieuwssite Breitbart, kondigde in juli aan dat hij een rechtse ‘supergroep’ in het Europees Parlement wil creëren, The Movement. Dat kartel van extreemrechtse partijen zou een populistische, nationalistische opstand in Europa moeten bewerkstelligen. Maar, helaas voor Bannon, extreemrechts lust zijn kruistocht niet en de partijen haken één voor één af. En vooral omdat ze de Belg niet moeten die Bannon naar Europa haalde.

Steve Bannon, voormalig topadviseur van Donald Trump, is gefascineerd door Europa, dat hij het “centrum van de populistische, nationalistische opstand” noemt. De brexit was volgens Bannon de voorbode van de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

In die verkiezingen twee jaar geleden speelde Bannon zelf een belangrijke rol. Als campagnemanager leidde hij Trump naar het presidentschap. Vervolgens werkte hij een jaar lang als zijn topadviseur en was hij een van de grootste uitdragers van Trumps gedachtegoed.

Tot Bannon in augustus vorig jaar werd ontslagen. Hij keerde per direct terug als hoofdredacteur van Breitbart, het nieuwsplatform dat hij leidde voordat hij Trumps campagneleider werd. Breitbart staat bekend als platform voor de radicaal-rechtse alt-right-beweging

Een rel zorgde ervoor dat hij ook daar zijn functie moest neerleggen. Bannon had namelijk harde uitspraken gedaan over Trump in het boek Fire and Fury. Zo noemde hij een ontmoeting tussen Trumps zoon, schoonzoon en een Russische advocate “verraderlijk en onvaderlandslievend”.

Gevolg: zijn eigen beweging keerde zich tegen Bannon, net als Trump zelf. Bannon zette dan maar alles op Europa.

The Movement

Bannons plan is om de krachten van populisten in diverse Europese landen te bundelen om onder meer om na de Europese verkiezingen van mei volgend jaar een rechts-populistisch machtsblok te creëren in het Europees Parlement. Daarvoor richtte hij een beweging op, genaamd ‘The Movement’.

Of beter, één van zijn ideologische vrienden en superfans deed dat. De Belgische advocaat en politicus Mischaël Modrikamen deed al het nodige voorbereidende werk voor Bannon om zijn vzw op te richten. Modrikamen was aanwezig op verschillende vergaderingen die Bannon belegde met rechts-populistische leiders in Londen. Modrikamen stichtte vorig jaar al de vzw The Movement/Le Mouvement.

Een van de doelstellingen van The Movement is om de link te zijn tussen de beweging die ontstaan is door de Amerikaanse president Donald Trump en de burgers en bewegingen die actief zijn in andere landen, zoals de hoofdrolspelers in de brexitcampagne valt te lezen in de oprichtingsakte.

Bovendien stelt de vzw zich tot doel te strijden voor de soevereiniteit van naties, voor de effectiviteit van nationale grenzen, tegen de radicale islam en voor een wetenschappelijke en niet-dogmatische benadering van klimaatfenomenen.

Laure Ferrari staat in de oprichtingsakte vermeld als een van de bezielers van The Movement. Zij is een Franse politica en zou de partner zijn van Nigel Farage. Bannon en Farage onderhouden goede contacten en Modrikamen is op zijn beurt ook een goede kennis van Farage. Zo zouden Bannon en Modrikamen met elkaar in contact zijn gekomen.

Als advocaat behartigde Modrikamen de belangen van de Fortis-aandeelhouders. Bijna tien jaar geleden richtte hij de Parti Populaire op. Hij was ook aanwezig op de inauguratie van president Trump.

Maar nu blijkt dat de figuur van Modrikamen de belangrijkste extreemrechtse partijen in Europa doet afhaken van The Movement. De PVV van Geert Wilders liet gisteren nog weten niet te gaan samenwerken met Bannon. “Bannon verzamelt de verkeerde mensen om zich heen, binnen The Movement zijn mensen met wie wij absoluut niet willen samenwerken. Daarom nemen we zeer expliciet afstand van The Movement”, zei Marcel de Graaff, PVV-leider in het Europees parlement.

Modrikamen heeft in het verleden ook al aanvaringen gehad met het Vlaams Belang, waarmee de PVV in één Europese fractie zit. “Hij doet allerlei politieke statements waar wij absoluut niet achter staan. Een organisatie die ondersteunt in de vorm van opiniepeilingen of analyses is prima, maar dat is dan een technische organisatie die zich moet onthouden van politiek”, zegt de Graaff.

Niemand wil

Modrikamen kondigde gisteren zelf een bijeenkomst aan waarin The Movement wordt gelanceerd. Dat zou in januari moeten gebeuren. De PVV zal daar dus al niet bij zijn. Ook het Vlaams Belang komt niet, zegt Europarlementariër Gerolf Annemans. Hij noemt Modrikamen een “charlatan”.

Eerder deze maand zei Marine Le Pen van het Franse Front National dat alleen Europeanen de politieke krachten moeten creëren die “Europa kunnen redden”. En niet de Amerikaan Bannon dus. De Zweden Democraten, een andere mogelijke partner voor Bannon, zien samenwerking ook al niet zitten.

Bannon en Modrikamen stelden de officiële start van The Movement al twee keer uit. Eerst zou die eind september plaatsvinden, later werd dat verschoven naar november. Nu lijkt het congres in januari het begin voor The Movement.

De twee spreken inmiddels ook niet meer van het creëren van een Europese extreemrechtse supergroep. “We gaan opiniepeilingen organiseren en data-analyses maken en die beschikbaar stellen aan de populisten in diverse Europese landen”, legde Bannon uit in een interview. “Er kunnen zelfs politieke partijen zijn die met ons samenwerken, maar die dat nooit bekend zullen maken. Dat vind ik prima. Wat we zijn, is een los samenwerkingsverband en ook een leverancier van diensten, als ze daar behoefte aan hebben.”

In Bannons nieuwe visie kunnen de partijen lokaal heel goed zelf hun boontjes doppen, maar willen ze gezien de EU-verkiezingen wellicht toch hulp. The Movement wordt volgens Bannon gefinancierd door rijke Europeanen. Bannon, niet onbemiddeld, zegt zelf ook een flinke bijdrage te hebben geleverd.

Meer
Lees meer...