Left Right
scrollTop top

Barbie legt racisme perfect uit in nieuwe YouTubevideo


Barbie racisme
© YouTube

Barbie is tegenwoordig een vlogster op YouTube. In haar vlog doet ze de typische “vlogger-dingen”. Zoals een House Tour of een Best Friend Tag met Ken, maar ze houdt zich ook bezig met serieuzere zaken. Zo heeft ze nu, samen meet haar zwarte vriendin Nikki, een video gepost over racisme en de Black Lives Matter-beweging.

De laatste jaren is Barbie niet meer alleen een pop die je in de winkel kan kopen, maar is ze ook een echte influencer. De blonde pop heeft zo haar eigen YouTubekanaal waarop ze regelmatig video’s deelt. En nu is het een heel bijzondere video.

Black Lives Matter

Barbie snijdt in haar nieuwste video namelijk een opmerkelijk onderwerp aan: racisme en de Black Lives Matter-beweging. “Er is een gigantische beweging aan de gang. Miljoenen mensen over de hele wereld spreken zich uit om te vechten tegen racisme. En ze doen dat omdat mensen te vaak en voor een hele lange tijd oneerlijk behandeld worden, en zelfs pijn worden gedaan, door de kleur van hun huid”, zo vertelt Barbie. “Dit is niet makkelijk om over te praten, en dat is precies waarom we erover moeten praten.”

Voor de gelegenheid heeft Barbie haar zwarte vriendin Nikki uitgenodigd die vertelt over haar eigen ervaringen met racisme. Aan de hand van anekdotes legt Nikki op een duidelijke manier uit wat racisme en white privilege inhoudt. “Sommige mensen denken dat mijn leven goed is”, zo begint Nikki. “Maar om eerlijk te zijn, ik krijg, net zoals vele andere zwarte mensen, te maken met racisme. Zo vaak. Het doet pijn, het kan eng en bedroevend zijn en ik wil daar enkele verhalen over delen.”

Anekdotes

Ze vertelt zo over hoe ze samen met Barbie stickers wilde verkopen op het strand. De twee hielden een kleine wedstrijd om te kijken wie er de meeste stickers kon verkopen. Maar Nikki werd meermaals tegengehouden door de politie die zelfs haar moeder belden. De agenten gingen ervan uit dat Nikki, een zwart meisje, iets fout deed, terwijl Barbie, een wit meisje, geen enkele keer werd tegengehouden. Ook al deden ze exact hetzelfde.

Een andere anekdote gaat over een toelatingstest voor een club om Frans te leren. Daarbij haalde Nikki de perfecte score, maar de leerkracht vertelde dat ze “geluk had gehad”. Nikki wilde daarom niet meer in de club. Hij wilde dus niet geloven dat ze echt goed was in Frans. “Waarom bleef je niet in de club om hem het tegendeel te bewijzen?”, vraagt Barbie zich af. “Ik wil me niet constant moeten bewijzen”, zo antwoordt Nikki. En ook dat is een vorm van racisme. Het idee dat zwarten automatisch minder goed zijn in verschillende zaken en zich daarom extra moeten bewijzen.

White privilege

Nikki haalt ook aan dat mensen excuses zoeken zoals “Je had geen toestemming om dingen te verkopen op het strand”, maar die houden natuurlijk geen steek, want Barbie had die toelating ook niet. “Dat zijn gewoon excuses. Mensen doen dit soort dingen omdat ik zwart ben en ze de verkeerde veronderstellingen maakten over me.”

Barbie vat het nadien mooi samen. “Ze maken die veronderstellingen niet over witte mensen, zoals mij”, zo zegt ze. “En dat is niet eerlijk want dat betekent dat witte mensen een voordeel krijgen dat ze niet verdiend hebben en zwarte mensen een nadeel krijgen dat ze niet verdienen.” En dat is dus de perfecte definitie van white privilege.

“Dit is waarom mensen op straat komen. Want wanneer we met genoeg zijn, dan hebben mensen aandacht voor ons. Als we niets zeggen, dan laten we het gewoon gebeuren. Het is belangrijk om te blijven leren en lezen over de zwarte geschiedenis. En wanneer iemand oneerlijk behandeld wordt, dan moet je voor die persoon opkomen. Als we allemaal samenwerken, dan kunnen we een groot verschil maken.”

Bekijk hier de video van Barbie en Nikki:

“Beter uitgelegd dan veel volwassenen”

In een video van minder dan 3 minuten lang, slagen Barbie en Nikki erin om moeilijke problematieken zoals white privilege en racisme op een begrijpbare manier uit te leggen. En daar krijgen “ze” enorm veel positieve reacties op.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899