Formateur Bart De Wever dringt aan op verlenging kerncentrales

Formateur Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, maakt werk van een verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Hij streeft ernaar om deze centrales langer operationeel te houden dan de tien jaar die eerder werd afgesproken. Dit om mogelijke tegenstand van eigenaar Engie voor te zijn.

De Wever heeft Engie geïnformeerd dat hij “maximaal wil inzetten” op kernenergie. De Vivaldi-regering bereikte eerder een akkoord om de centrales tot 2035 open te houden, maar De Wever wil nu al duidelijk maken dat hij een verdere verlenging voor ogen heeft, meldt De Tijd.

De Wever anticipeert hiermee op de houding van Engie, die eerder aangaf dat het onrealistisch zou zijn om de oude reactoren langer in werking te houden. Door nu al zijn intenties kenbaar te maken, geeft hij Engie de mogelijkheid om zich voor te bereiden op extra onderhoudsperiodes.

Uitdagingen met Engie

Volgens De Wever is het niet nodig om te wachten op een afspraak in het regeerakkoord. De vijf partijen die onderhandelen over de Arizonacoalitie zijn het eens over de verlenging van de kerncentrales, zo bleek uit gesprekken met de nucleaire waakhond FANC vorige week. De Wever benadrukt dat hij als premier sowieso zal streven naar een verdere verlenging van de operationele periode, mogelijk tot 2045.

De grote vraag blijft echter of Engie akkoord zal gaan met deze plannen. Ondanks het feit dat de Belgische staat voor de helft eigenaar is van de kerncentrales, zal een akkoord met Engie niet eenvoudig zijn. Engie heeft al een gegarandeerde stroomprijs geëist, naar verluidt 81 euro per megawattuur, en er is een strikte regeling over het beheer van nucleair afval. De kosten waarvoor Engie zelf verantwoordelijk is, zijn begrensd op 15 miljard euro.

Een mogelijke oplossing zou zijn dat de Belgische overheid op zoek gaat naar een andere partner om de kerncentrales uit te baten. Maar ook dat zal een complexe opgave zijn.

Meer
Lees meer...