Engie en de federale regering hebben akkoord over kerncentrales: maximumfactuur van 15 miljard voor berging kernafval

Vanmorgen losten premier De Croo en zijn minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) opnieuw hetzelfde nieuws, dat dit weekend al kwam: er komt een akkoord met Engie. Dat is nog steeds niet een definitieve deal. De twee partijen willen tegen eind volgende maand de puntjes op de i zetten. Daarna moet het akkoord ook nog eens worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

In het nieuws: De twee partijen leggen een maximumfactuur voor de kosten van de berging en verwerking van het kernafval vast: een bedrag van 15 miljard euro. Daar komt nog eens 8 miljard bovenop voor de ontmanteling van de kerncentrales. In totaal gaat het dus om een som van 23 miljard. De voorbije weken circuleerde in de Wetstraat een bedrag van 20 miljard, voor zowel de berging als de ontmanteling van de kerncentrales.

  • Dat bedrag zal door Engie in twee schijven overgemaakt worden. Het eerste deel zal in 2024 voor het afval van categorie B en C (hoogradioactief en langlevend afval) worden overgemaakt. De tweede schijf, voor het afval van categorie A (laagradioactief afval), zal volgen wanneer de levensduur van de reactoren effectief worden verlengd.
  • Het energiebedrijf heeft al zo’n 17,3 miljard opzij gezet in het Synatom-Fonds, een bedrag dat gebruikt zal worden om niet enkel het kernafval te bergen, maar ook om de oude kernreactoren te ontmantelen. Engie zal daar dit jaar nog eens 4,5 miljard euro voor vrijmaken.
  • “Engie betaalt 15 miljard voor de berging van het nucleaire afval”, liet federaal minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) weten. Het bedrijf heeft, naast de 15 miljard voor de berging van het kernafval, ook nog eens 8 miljard voorzien voor de ontmanteling van de kernreactoren. In totaal is dus “minstens” 23 miljard nodig, klinkt het.
  • Het prijskaartje zal uiteindelijk hoger oplopen. In 2021 werd geraamd dat het 41 miljard euro zal kosten om het afval te bergen en de centrales te ontmantelen. Volgens van der Straeten wordt in het nieuwste akkoord rekening gehouden met een finaal cijfer van minstens 60 miljard.
  • De twee partijen zullen een verbintenis aangaan om “alles in het werk te stellen” om de twee reactoren in november 2026, of indien mogelijk zelfs in november 2025 op te starten. Dat laatste zal enkel mogelijk zijn als de regelgeving kan worden aangepast.
  • Ook belangrijk, voor Engie: er komt een prijsgarantie voor de elektriciteit die wordt opgewekt in de twee kernreactoren. Om te verzekeren dat “de belangen van beide partijen op elkaar worden afgestemd”, zal ook een juridische structuur worden opgezet voor Tihange 3 en Doel 4, waarvan beide partijen paritair eigenaar zullen zijn.
Meer
Lees meer...