Engie en Belgische regering: akkoord over verlenging kerncentrales

Na maandenlange onderhandelingen hebben de Belgische federale regering en Engie maandag een (half) akkoord bereikt. De prijs voor afvalbeheer moet nog worden berekend vóór de Franse energiegroep de overeenkomst ondertekend, wat in maart zou moeten plaatsvinden. Dit is wat beide partijen zijn overeengekomen.

In het nieuws: een deal met Engie over de uitbreiding van kernenergie.

  • Het werk kan “morgen” beginnen, kondigde premier Alexander De Croo al bij het begin van de toelichting over het akkoord aan. Met morgen bedoelt hij dat het studiewerk voor de twee jongste reactoren “morgen” kan beginnen.
  • Kortom: een verlenging met tien jaar van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 vanaf 2026.
    • Het is de bedoeling dat de reactoren in 2025 worden gesloten. De periode tussen beide data is nog niet duidelijk. Voorlopig bereidt België zich voor om de winter van 2025-2026 door te brengen zonder kernenergie. Maar sommige meerderheidspartijen – waaronder MR, Open VLD en CD&V – zullen binnenkort aandringen op minstens een tijdelijke verlenging van Doel 1 & 2 en Tihange 1.
  • De Belgische staat en Engie zullen Doel 4 en Tihange 3 in een 50-50 verhouding exploiteren.
  • De ontmanteling van de andere reactoren (Doel 1 en 2 en Tihange 1) valt volledig onder de verantwoordelijkheid van Engie, voegde de premier eraan toe.
  • Wat nog niet besloten werd, is de prijs van het beheer van het nucleaire afval en wie wat moet betalen. Deze elementen zullen de komende weken moeten volgen. De voorgestelde datum is medio maart. De berekening zal gebaseerd zijn op de risico’s voor beide partijen, met een plafond voor de kosten.

De reacties:

  • “Slechts enkele maanden geleden zeiden mensen dat de MR onzin uitkraamde, dat deze verlenging onmogelijk was, dat we populisten waren… Je moet altijd vechten als de zaak rechtvaardig is. Wij werken voor het land”, aldus Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR, op Twitter.
    • Voor de goede orde: de sluiting van kerncentrales stond in het regeerakkoord dat door alle partijen is ondertekend. Gaandeweg veranderde de MR van gedachten over de uitbreiding van kernenergie. Geopolitieke omstandigheden en de daaruit voortvloeiende energiecrisis deden de rest.
  • Bert Wollants, de energiespecialist van de N-VA, vindt dat de onzekerheid blijft: “Het gaat slechts over een levensduurverlenging van twee reactoren, mogelijk vanaf 2026, en een participatie van 50 procent van de federale overheid in deze reactoren. Afhangend van een studie de komende weken over de prijs van de berging van het nucleaire afval. Pas wanneer deze duidelijk zijn, zullen de Fransen definitief tekenen. De onzekerheid over onze energiebevoorrading blijft dus aanslepen en de discussie over de centen moet dan nog komen”, aldus de N-VA-energiespecialist.

(mah)

Meer
Lees meer...