Bashir Abdi breekt eigen Belgisch record met indrukwekkende prestatie op marathon van Tokio

De 31-jarige Belg Bashir Abdi is tweede geworden in de marathon van Tokio. Met een tijd van 2u04’49” verpulvert hij zijn eigen Belgisch record van enkele maanden geleden op de marathon van Chicago. Abdi is nu de tweede snelste Europeaan ooit op de marathon.

Bashir Abdi won op de Europese kampioenschap in 2018 in Berlijn zilver op de 10.000 meter. Het betekende meteen zijn afscheid van de piste. Enkele maanden ervoor had de Gentenaar al zijn debuut gemaakt op de marathon van Rotterdam.

Derde Belgisch record

Sindsdien liep Abdi nog drie marathons en telkens maakte hij indruk. In april 2019 werd hij zevende in de marathon van Londen in een tijd van 2u07’03”. Daarmee verbeterde hij het drieëntwintig jaar oude Belgisch record van Vincent Rousseau.

In oktober vorig jaar deed hij in Chicago nog beter met een vijfde plaats in 2u06’14”, opnieuw goed voor een Belgisch record. In Tokio deed de geboren Somaliër, die op zijn zesde het land ontvluchtte en op zijn tiende in Gent aankwam, dus opnieuw een stuk beter.

Olympische Spelen

Op de marathon van Tokio moest Bashir Abdi enkel de Ethiopiër Birhanu Legese, de derde snelste man ooit op de marathon, voorlaten. Nochtans was de Belg zonder veel verwachtingen afgezakt naar Japan. Na een reis van 22 uur van zijn trainingskamp in Ethiopië had hij last van stramme spieren en een pijnlijke rug.

De 2u04’49” van Abdi is de tweede beste Europese tijd ooit op de marathon. Alleen de Turk Kaan Ozbilen liep vorig jaar in Valencia sneller (2u04’16”). Dankzij deze goede prestatie mag Bashir Abdi op de Olympische Spelen in Tokio van komende zomer meteen ook dromen van een medaille.

Meer
Lees meer...