BBC beschuldigd van seksisme: mannelijke tennislegende verdient als analist 10 keer zoveel als vrouwelijke

BBC beschuldigd van seksisme: mannelijke tennislegende verdient als analist 10 keer zoveel als vrouwelijke

Ook bij de British Broadcasting Corporation (BBC) wordt de genderkloof nog altijd in stand gehouden. Bij de experts waarop beroep wordt gedaan, worden mannen blijkbaar immers nog steeds beter betaald dan vrouwen. Dat heeft gewezen tenniskampioene Martina Navratilova gezegd.

Navratilova (61) krijgt voor haar werk als commentator bij de tenniskampioenschappen van Wimbledon een vergoeding van 15.000 pond van de Britse omroep terwijl haar mannelijke collega John McEnroe (59) voor diezelfde opdracht volgens Navratilova 150.000 pond krijgt. Woordvoerders van de BBC reageren echter op het voorval dat McEnroe en Navratilova een totaal andere functie vervullen.

McEnroe krijgt tien keer zoveel als Navratilova

Volgens de Britse krant The Times is Navratilova geschokt nadat ze vernam dat ze zo’n tien keer minder betaald wordt dan haar collega McEnroe en dat terwijl ze dezelfde taken vervullen. Dat bewijst volgens haar dat er aan mannelijke stemmen nog altijd meer waarde wordt gekoppeld.

“BBC heeft waarheid verborgen gehouden”

Navratilova heeft het niet enkel over de ongelijke behandeling maar ze spreekt ook van misleiding door de Britse omroep. Volgens haar werd er namelijk aangegeven dat alle analisten dezelfde vergoeding zouden krijgen voor hun werk en dat de omroep dus duidelijk de waarheid achtergehouden heeft.

Verplicht vergoedingen openbaar te maken

Vorige zomer werd de BBC verplicht om de vergoedingen aan topanalisten bekend te maken. Toen ontstond er al commotie rond de grote loonverschillen tussen mannen en vrouwen bij de zender en verliet een van de bekendste vrouwelijke gezichten de zender. Enkele mannen leverden een deel van hun loon in.

Het was ook toen dat bekend geraakte dat McEnroe een pak meer betaald kreeg dan zijn vrouwelijke collega. De BBC ontkent echter discriminatie maar geeft wel toe dat enkele medewerkers onderbetaald werden. De omroep heeft nu aangegeven dat ze tegen het einde van 2019 de genderkloof weggewerkt willen hebben.

BBC ontkent beschuldigingen

De Britse omroep gaat in tegen de beschuldigingen en geeft aan dat McEnroe een hogere vergoeding krijgt omdat zijn opdracht gewoon veel uitgebreider is dan die van Navratilova. Volgens hen kunnen de twee functies, en dus bijgevolg ook hun vergoedingen, totaal niet vergeleken worden met elkaar.

Discriminatie of is McEnroe betere analist?

Navratilova kondigde al aan dat ze voor de volgende editie van Wimbledon gaat onderhandelen voor een betere vergoeding. Op sociale media zijn de reacties heel divers. Sommigen vinden dat de BBC inderdaad discrimineert maar anderen spreken hun steun uit voor McEnroe omdat hij volgens hen nu eenmaal een veel betere analist is.

Gesponsorde artikelen