Begin nieuwe intifada? Rellen met duizenden Palestijnen na vrijdaggebed

In Oost-Jeruzalem, Bethlehem, Nablus, Hebron en Gaza-Stad zijn na het vrijdaggebed rellen uitgebroken. Duizenden Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook gingen in confrontatie met het Israëlische leger. Er zou opgeroepen zijn tot een nieuw intifada.

Bij de rellen gooiden betogers flessen en stenen naar de politie, waarbij 80 mensen gewond raakten. Alleen al in Nablus zijn er 40 gewonden, vooral door de inzet van traangas en rubberkogels.

Actievoerders in de Westbank hebben banden in brand gestoken en met stenen gegooid naar Israëlische militairen. In de Gazastrook werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand, en posters van president Trump. Ook in Ramallah en Betlehem waren incidenten. De onrust brengt mogelijk de Kerstviering in Betlehem in gevaar.

Volgens de tv-zender al-Jazeera heeft het leger in Hebron met scherp geschoten, maar informatie over doden of gewonden daar ontbreekt.

Intifada

Als reactie op Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zijn Palestijnen een protest van drie dagen begonnen. Scholen en winkels zijn dicht, en overal gaan demonstranten de straat op. De radicale beweging Hamas, die de lakens uitdeelt in de Gazastrook, heeft opgeroepen tot een nieuwe intifada tegen Israël. De intifada staat voor twee Palestijnse opstanden tegen Israël, die duurden van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2005 en waarbij meer dan 10.000 mensen omkwamen.

Radicale leiders in Pakistan hadden ook tot demonstraties opgeroepen, waaraan duizenden mensen in verschillende steden deelnamen. In Islamabad, Karachi, Lahore scandeerden demonstranten de leus “Dood aan Amerika, dood aan Israël”.

Ook op diplomatiek vlak kreeg de Amerikaanse regering er weer van langs vanwege de beslissing de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat het besluit van Trump indruist tegen het gezond verstand.

Tunesië heeft de Amerikaanse ambassadeur ter verantwoording geroepen. Tunesië steunt de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. In Tunesië werd vreedzaam betoogd tegen het Amerikaanse beleid.

Meer
Lees meer...