Left Right
scrollTop top

Bekende Nederlanders van #ikdoenietmeermee-beweging krabbelen terug


Gers Pardoel Famke Louise
© Isopix

Eerder deze week deelden verschillende bekende Nederlanders boodschappen met de hashtag #ikdoenietmeermee op sociale media. Daarmee wilden ze duidelijk maken dat ze niet meer mee deden met de coronamaatregelen. Maar hun actie botste meteen op een muur van kritiek, waardoor ze nu hun staart intrekken.

Famke Louise, Gers Pardoel en Tim Bouwsma, het zijn maar enkele van de bekende Nederlanders die deze week de hashtag #ikdoenietmeermee gebruikten. Ze waren het beu om de coronamaatregelen op te volgen en riepen op om niet meer mee te doen. Al snel kwam er een tegenbeweging met de hashtags #ikdoewelmee en #friedepiepel. En die heeft z’n effect niet gemist, want een aantal van die bekende Nederlanders krabbelen nu terug.

“Ongefundeerde uitspraken”

Famke Louise werd al snel geviseerd nadat ze haar filmpje deelde met meer dan een miljoen volgers op Instagram. Daarin zei ze dat ze niet meer meedeed met de coronamaatregelen, samen met de gevleugelde woorden “Free the people“. Veel mensen uitten kritiek op de zangeres, waarbij ook aan het licht kwam dat ze eerder dit jaar zelf nog een coronapremie kreeg van de overheid ter compensatie van haar verloren inkomsten. Daardoor krabbelt de zangeres nu terug. Ze verwijderde de post van haar Instagramprofiel en deelde een lange boodschap over waarom ze de post verwijderde.

“Nadat ik het filmpje met de hashtag maandag gepost had, ben ik de ochtend daarop overladen met telefoontjes. De mainstream media koos mij als potentieel aanspreekpunt en daar bovenop kwam ook een breuk met mijn management die vorige week plaatsvond. Al met al, niet mijn beste dag.” Famke gaat verder en haalt aan hoe ze te gast was bij de talkshow Jinek om over de beweging te spreken. Voor dat gesprek was ze onvoorbereid. Dat gesprek, waarbij ook experts aanwezig waren, deed haar inzien dat haar beslissing om de beweging te steunen, ondoordacht was. “Ik realiseer me de ernst van ongefundeerde uitspraken.”

Educaten

Famke gaat verder en maakt duidelijk dat de woorden die ze uitsprak ondoordacht waren en zelfs gevaarlijk konden zijn. “Ik ben geen wetenschapper, arts, viroloog of politicus en dat heb ik ook nooit beweerd. Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het coronavirus. Ik heb respect voor alle zorgmedewerkers en ik heb begrip voor allen die hiermee geconfronteerd worden op dagelijkse basis. Ik ben een doorzetter en wilde dus daad bij het woord stellen door mijzelf kenbaar te maken op tv, wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen. Alhoewel ik dit niet heel verrassend vind, had ik wederom de situatie iets beter kunnen inschatten.”

Ze besluit: “Ik ben geen slachtoffer en wil daarom ook nu mijn verantwoordelijkheid dragen. Ik kondig daarom aan dat ik die video weghaal omdat ik niet meer achter die boodschap sta. Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien. Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen.”

View this post on Instagram

Nadat ik het filmpje met de # maandag gepost had, ben ik de ochtend daarop overladen met telefoontjes. De mainstream media koos mij als potentieel aanspreekpunt en daar bovenop kwam ook een breuk met mijn management die vorige week plaatsvond. Al met al, niet mijn beste dag. Dit alles heeft geleid tot het feit dat ik alleen en onvoorbereid bij Jinek aan tafel schoof. Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken. Dat te hebben gezegd realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen. Gisteren aan tafel was ik zenuwachtig en heb ik niet mijn verhaal kunnen doen zoals ik dat graag wilde. Ik ben geen wetenschapper, arts, viroloog of politicus en dat heb ik ook nooit beweerd. Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het Coranavirus. Ik heb respect voor alle zorgmedewerkers en ik heb begrip voor allen die hiermee geconfronteerd worden op dagelijkse basis. De bedoeling bij Jinek was om een ander perspectief te bieden en toch een beetje het tegengeluid te kunnen geven. Ik ben een doorzetter en wilde dus daad bij het woord stellen door mijzelf kenbaar te maken op tv, wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen. Alhoewel ik dit niet heel verrassend vind, had ik wederom de situatie iets beter kunnen inschatten. Ik ben geen slachtoffer en wil daarom ook nu mijn verantwoordelijkheid dragen. Ik kondig daarom aan dat ik die video weghaal omdat ik niet meer achter die boodschap sta. Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien. Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen. Veel liefs, Famke Louise

A post shared by Famke Louise (@famkelouise_) on

Gers Pardoel: “Ik sta nog steeds achter #ikdoenietmeermee”

Ook Gers Pardoel verwijderde zijn post met de hashtag. Maar – zo vertelt hij aan James Cooke in Gert Late Night – dat wil niet zeggen dat hij niet meer achter de beweging staat. “Ik heb die post wel verwijderd van mijn Instagram. Niet omdat ik er niet achter sta, want ik deed al heel lang niet meer mee aan al die regels.”

Hij reageerde verder ook op de woorden van Jan Jaap van der Wal. Die vond het niet kunnen dat Gers Pardoel zo openlijk opriep op de maatregelen niet langer te volgen. “Hij werkt met kinderen als jurylid van The Voice Kids“, zo klonk het. “Als ik VTM was, zou ik zeggen: ‘jij doet dat programma volgend seizoen niet.”

Maar volgens Gers staat zijn mening over de coronamaatregelen volledig los van zijn rol in The Voice Kids. “Ik ben niet gewoon jurylid, ik ben coach. En ik vind dat ik iets toevoeg aan The Voice Kids en dat dat losstaat van mijn mening over de coronamaatregelen. Ik geef ook niet de boodschap aan kinderen dat ze iets moéten doen. Of aan andere mensen. Maar volgend jaar wil ik dus gewoon weer The Voice Kids doen. Ik doe mijn best daarvoor.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170