Belgen spenderen recordbedrag aan onlineaankopen in 2024

Belgen spenderen recordbedrag aan onlineaankopen in 2024
Kampus Production via Pexels

De Belgische consument heeft in 2024 een recordbedrag van 17,4 miljard euro uitgegeven aan onlineaankopen. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Belgische e-commercefederatie Becom. Online winkelen is populairder dan ooit, en het aandeel van e-commerce in het totale koopgedrag blijft groeien.

Volgens Becom stegen de online bestedingen in 2024 met 6,7 procent in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal werden er 179 miljoen online transacties geregistreerd, een stijging van bijna 5 procent.

“Vooral in de tweede helft van het jaar zien we een enorme toename in het aantal onlineaankopen. De start van het schooljaar, Black Friday en de eindejaarsperiode vol cadeautjes dragen daar zeker toe bij”, zegt Greet Dekocker, managing director van Becom.

Voor het eerst werd 25 procent van alle jaarlijkse uitgaven van Belgische consumenten online gedaan. De gemiddelde onlineaankoop bedroeg 97 euro. Bovendien blijkt dat 96 procent van de Belgen ouder dan 15 jaar het afgelopen jaar minstens één keer online heeft gewinkeld.

Waar geven Belgen hun geld aan uit?

Kleding blijft de populairste online aankoop, met 32,3 miljoen transacties in 2024. Ook digitale producten zoals games en gokspelletjes (24,4 miljoen transacties) en streamingdiensten (18,1 miljoen transacties) doen het goed.

Qua totale uitgaven staan reispakketten op de eerste plaats met 4 miljard euro, gevolgd door vliegtickets (2,3 miljard euro) en kleding (1,7 miljard euro). “Belgen voelen zich steeds meer vertrouwd met online shoppen en besteden er ook steeds meer geld aan”, aldus Dekocker. “Die toename is niet alleen te wijten aan de inflatie, maar ook aan het feit dat e-commerce steeds dieper verankerd raakt in het koopgedrag.”

Digitale diensten winnen terrein

Niet alleen fysieke producten, maar ook digitale en dienstgerelateerde aankopen zitten in de lift. Zo steeg de onlineverkoop van treintickets en andere openbaarvervoerbewijzen met 15 procent in 2024.

“De stijgende onlineverkoop van treintickets is een interessant voorbeeld van hoe we als consument steeds vaker naar onlineaankopen evolueren. In veel categorieën zien we dat de onlineverkoop stijgt, terwijl de offlineverkoop afneemt”, zegt Dekocker. “Vooral de aankoop van diensten zoals reispakketten, openbaar vervoer en verzekeringen gebeurt steeds vaker online. Maar liefst zes op de tien diensten worden tegenwoordig digitaal aangekocht.”

Daarnaast merkt Becom dat artificiële intelligentie een steeds grotere rol speelt in het online winkelgedrag. “Sommige consumenten gebruiken ChatGPT al als een persoonlijke shoppingassistent of zoekmachine. Die trend zal zich in 2025 alleen maar verderzetten”, besluit Dekocker.

Meer
Lees meer...
02:00