Meer dan één op tien Belgen heeft een tweede woning; velen willen verkopen

Een opvallende trend in de Belgische vastgoedmarkt: meer dan 15 procent van de Belgen bezit een tweede woning. Dit blijkt uit een recent onderzoek van KBC, in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos. Maar wat nog meer in het oog springt, is dat een aanzienlijk deel van deze groep van plan is hun extra eigendom binnen drie jaar van de hand te doen.

Uit de bevraging bij 1.250 Belgen blijkt dat 16 procent van de bevolking eigenaar is van een tweede verblijf of opbrengsteigendom. De meest voorkomende combinatie? Een eigen gezinswoning aangevuld met een extra opbrengsteigendom, vaak in de eigen regio. Slechts 13 procent van deze panden ligt aan de Belgische kust.

Opmerkelijk is dat één op de drie eigenaars hun tweede verblijf niet verhuurt. De redenen voor de aankoop variëren: 50 procent van deze groep ziet het pand als vaste weekend- of vakantiebestemming, terwijl slechts één op drie de woning beschouwt als een investering.

Vlaamse en Waalse voorkeuren verschillen

De regionale voorkeuren voor een tweede verblijf verschillen ook aanzienlijk. Terwijl Vlamingen vaker kiezen voor een huis aan de Belgische kust, kijken Brusselaars en Walen eerder naar het buitenland. Spanje, Frankrijk en Italië zijn hier de topbestemmingen.

Van de ondervraagde eigenaars bezit 60 procent twee eigendommen, terwijl 25 procent aangeeft zelfs drie of meer woningen in hun bezit te hebben.

Hoe wordt een tweede woning gefinancierd?

KBC analyseerde ook haar kredietportefeuille om te achterhalen hoe Belgen hun tweede verblijf financieren. Twee op de drie eigenaars sluiten een woonkrediet af, met een gemiddelde looptijd van vijftien jaar. Het gemiddelde kredietbedrag ligt rond de 200.000 euro, terwijl de totale investering, inclusief kosten, op 340.000 euro wordt geschat. Zelfstandigen en zaakvoerders maken opvallend meer gebruik van kredieten voor een tweede woning dan andere groepen.

Verkoopplannen voor de toekomst

Hoewel het bezit van een tweede woning populair is, overweegt bijna 30 procent van de eigenaars om hun eigendom binnen drie jaar te verkopen. Ook onder verhuurders speelt deze trend, waarbij 23 procent gelijkaardige plannen heeft. De voornaamste redenen voor deze verkoopintenties zijn de toenemende wettelijke verplichtingen, renovatiekosten en jaarlijkse lasten.

Een aanzienlijk deel van de panden dateert van voor 2010, en hoewel in 40 procent van de gevallen al renovaties zijn uitgevoerd, blijkt dit voor veel eigenaars toch een obstakel.

Meer
Lees meer...