Belgen willen af van de ‘French’ fries en gaan voor ‘Belgian’ fries

Echte frieten zijn Belgisch, niet Frans! Een mening die gedeeld wordt door de meerderheid van de Belgen. Daarom trekt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing de wereld rond om promotie te doen voor onze landelijke trots. Eerste stop: Vietnam. 

De VLAM gaat heel de wereld rondtrekken om iedereen ervan te overtuigen dat de Belgen wel degelijk de uitvinders van de friet zijn. Zij willen dan ook dat de naam ‘French’ fries wereldwijd veranderd wordt naar ‘Belgian’ fries. Ze beginnen in Vietnam, waar de zin naar frieten stilaan begint te groeien.

Van slappe hap naar smaakvolle friet

“Want wat ze nu eten, is slappe hap. Smalle, smaakloze frietjes die ze bij de McDonald’s krijgen”, zegt Romain Cools van Belgapom, de vereniging voor aardappelhandel en -verwerking, aan Het Nieuwsblad. “En die de Amerikanen french fries noemen. De link met België is er niet.”

Cools wil dan ook iedereen op andere gedachten brengen. “Wij promoten hier de smaakvolle, originele Belgische frieten van kwaliteitsaardappelen uit onze grond”, zegt Cools. “De Vietnamezen staan open voor zo’n product: dit land is in volle economische groei, de koopkracht stijgt. Een enorme afzetmarkt ligt hier voor het grijpen, net als in Maleisië, Thailand, Indonesië en de Filipijnen.”

Beginnen bij Vietnam

De eerste stap naar de naamsverandering zal gezet worden in het Aziatisch land Vietnam. “We tonen de Vietnamezen dat ze frieten perfect in een spring roll (een rol rijst waar groentjes en vlees in verwerkt worden) kunnen draaien, of dat ze er hete chilisaus kunnen opdoen in plaats van onze mayonaise.”

“Wij zeggen hen gewoon dat frieten echt een perfecte main dish kunnen vormen, en niet iets wat je als onbeduidend extraatje in een doosje bij je hamburger krijgt”, meldt Gert Van Causenbroeck van de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing

Vanwaar komt dan de naam ‘French fries’?

Hoewel de Belgen zo trots zijn op hun friet, moet de naam ‘French fries’ toch van ergens komen. In 2011 maakte tv-kok Jeroen Meus een programma over de oorsprong van de aardappel en ging hij verder in op de roots van de friet. Hij kwam erachter dat de Fransen de eersten waren die voedingswaren frituurden in grote ketels olijfolie, maar dat de friet toch op en top Belgisch is.

Wij snijden de aardappelen namelijk in stukjes, bakken ze voor, om ze daarna een tweede keer in het frituurvet te laten zakken. Zo worden ze lekker knapperig. Uiteindelijk kwamen ze aan de naam ‘French’ fries omdat de Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog met ons leger, dat Frans sprak, kwamen vechten. Ze proefden dan van de frietjes en doopten ze ‘French’ fries.

Meer
Lees meer...