Premier Alexander De Croo (Open Vld) laat weten dat de regering de mogelijke erkenning van de Palestijnse staat zal bespreken in het kernkabinet. Deze aankondiging komt nadat Noorwegen, Spanje en Ierland recentelijk hun intentie tot erkenning van Palestina bekendmaakten.
Wereldwijd hebben 143 van de 193 leden van de Verenigde Naties de Palestijnse staat erkend, maar in Europa ligt dit aantal aanzienlijk lager. De aankondigingen van Noorwegen, Spanje en Ierland om Palestina te erkennen, kunnen mogelijk een ommekeer betekenen in de Europese houding. Ook Slovenië en Malta overwegen een erkenning.
In België was er tot nu toe weinig draagvlak voor de erkenning van de Palestijnse staat. De recente ontwikkelingen in andere landen hebben echter voor nieuwe dynamiek gezorgd. Volgens VRT NWS zal het kernkabinet vandaag over de kwestie debatteren.
Groen, CD&V en Vooruit zijn voorstanders
Vicepremier Petra De Sutter (Groen) drong na het nieuws uit Noorwegen direct aan op erkenning van Palestina. “Ik zal daarvoor blijven vechten binnen de Belgische regering, zoals ik de voorbije maanden heb gedaan”, verklaarde ze op X.
Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en Vincent Van Peteghem sloten zich hierbij aan. “De enige oplossing is Palestina erkennen. Na 9 juni komt het parlement weer samen. Dringend werk van maken. Ook België moet volgen”, schreef Mahdi. Van Peteghem voegde toe: “Een duurzame vredesoplossing maakt enkel kans wanneer beide partijen aan de onderhandelingstafel dezelfde status hebben, en de volkeren erkend worden in hun gelijke rechten en vrijheden.”
Caroline Gennez van Vooruit uitte eveneens haar steun. “Ik pleit hier vandaag opnieuw voor erkenning, in lijn met het regeerakkoord. Ik reken op steun van alle collega’s”, zei ze.
Liberale familie is tegen
Caroline Gennez verwijst naar het regeerakkoord als basis voor erkenning van de Palestijnse staat. Premier Alexander De Croo is voorzichtiger. Volgens De Standaard steunt De Croo de erkenning enkel binnen het kader van een tweestatenoplossing, die hij momenteel niet haalbaar acht vanwege het militaire conflict.
Hun Franstalige tegenhanger MR, met voorzitter Georges-Louis Bouchez en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib voorop, zien eveneens weinig nut in een eenzijdige erkenning van Palestina.
De huidige politieke situatie bemoeilijkt de kwestie verder. De regering bevindt zich in een voorzichtige fase en gaat vanaf 27 mei over in lopende zaken.