Noorwegen, Ierland en Spanje gaan Palestijnse staat erkennen

De erkenning van de Palestijnse staat lijkt een nieuwe impuls te krijgen binnen Europa. Noorwegen, Ierland en Spanje staan op het punt om Palestina officieel te erkennen. Deze landen wijzen erop dat een tweestatenoplossing essentieel is voor duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Palestina wordt momenteel erkend door 143 van de 193 leden van de Verenigde Naties. Opvallend is echter dat deze erkenningen grotendeels ontbreken bij westerse landen, met uitzondering van Zweden en IJsland. De nauwe band van de Verenigde Staten met Israël speelt hierbij ongetwijfeld een grote rol. De mogelijke erkenning door meer Europese landen is daarom van groot symbolisch belang.

Noorwegen

Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie, was het eerste land dat woensdag aankondigde Palestina te zullen erkennen. De officiële erkenning staat gepland voor 28 mei.

“Er kan geen vrede zijn in het Midden-Oosten als er geen erkenning is. Door een Palestijnse staat te erkennen, steunt Noorwegen het Arabische vredesplan”, verklaarde premier Jonas Gahr Støre op een persconferentie. Hij benadrukte dat deze erkenning geen steun aan Hamas betekent. Noorwegen heeft een geschiedenis van betrokkenheid bij vredesonderhandelingen, zoals de Oslo-akkoorden van 1993, en wil nu het recht op zelfbestuur van de Palestijnen opnieuw bevestigen.

Spanje

Spanje kwam vrijwel tegelijkertijd met een soortgelijke aankondiging. Premier Pedro Sánchez kondigde aan dat ook Spanje op 28 mei een Palestijnse staat zal erkennen. Zijn verklaring in het Spaanse parlement werd met luid applaus ontvangen. Sánchez heeft de afgelopen maanden intensief gereisd om steun te verwerven voor een staakt-het-vuren in Gaza.

“We weten dat dit initiatief het verleden en de verloren levens in Palestina niet zal terugbrengen, maar we geloven dat het de Palestijnen twee dingen zal geven die heel belangrijk zijn voor hun heden en toekomst: waardigheid en hoop,” aldus Sánchez. Hij benadrukte dat deze erkenning een stap is in de richting van vrede, gerechtigheid en morele consistentie, en benadrukte ook de noodzaak van een tweestatenoplossing.

Ierland en andere mogelijke erkenningen

Geïnspireerd door de stappen van Noorwegen en Spanje, liet de Ierse premier Simon Harris weten dat ook Ierland van plan is om Palestina te erkennen. “Ik heb er vertrouwen in dat meer landen de komende weken zullen volgen in het nemen van deze belangrijke stap”, zei hij tegen Al Jazeera. Malta en Slovenië overwegen inmiddels ook een erkenning.

Reactie Israël

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, reageerde fel op de aankondigingen. Hij riep de ambassadeurs van Noorwegen en Ierland op om het land te verlaten en dreigde met dezelfde maatregelen voor Spanje als het zijn plannen doorzet. “Ierland en Noorwegen hebben vandaag aan Palestijnen en de wereld getoond dat terrorisme loont”, verklaarde Katz.

Meer
Lees meer...