Left Right
scrollTop top

België gaat als eerste land haar leger verbieden om ‘killer robots’ in te zetten, maar wat is dat precies?


België gaat als eerste land haar leger verbieden om ‘killer robots’ in te zetten, maar wat is dat precies?

Het parlement wil een verbod op ‘killer robots’ doorvoeren voor ons leger. Dat zijn wapensystemen die zonder menselijke bestuurder werken. Toch heeft onze marine nu al afweersystemen met bepaalde autonome functies zoals het identificeren en uitschakelen van een doelwit.

De Kamercommissie Landsverdediging vindt dat de regering moet pleiten voor een internationaal verbod op die ‘killer robots’. België zou het eerste land zijn dat zo’n verbod doorvoert. Het oorspronkelijke resolutievoorstel komt van EcoloGroen, maar de regeringspartijen MR, N-VA, CD&V en Open Vld hebben gisteren hun eigen voorstel op ingediend en goedgekeurd. Dat melden de VRT en de kranten van het Mediahuis. Momenteel bestaan er nog geen wapens, die 100 procent autonoom werken, maar de technologie op dat gebied evolueert razendsnel en binnen enkele jaren zal het wellicht zo ver zijn.

“Oorlog niet verder ontmenselijken”

Meer dan 3.000 wetenschappers en technologiebedrijven, onder wie Elon Musk (van Tesla en SpaceX), zijn tegen de ‘killer robots’ gekant. Ook de Verenigde Naties zijn er al enkele jaren mee bezig. In april kwamen de VN-lidstaten in Genève samen voor een topvergadering. 26 landen, waaronder zelfs China, gaven aan dat ze wilden praten over een verbodsverdrag.

Hendrik Bogaert (CD&V) zegt dat een verbod “moet verhinderen dat de oorlog verder ontmenselijkt”. Zo’n verbod zou er niet enkel voor zorgen dat de ‘killer robots’ niet meer geproduceerd mogen worden, maar ook dat geen onderzoek meer naar gevoerd mag worden.

Al deels realiteit

Zoals eerder gesteld, zijn de ‘killer robots’ niet veraf. Er bestaan al systemen die autonoom een doelwit kunnen selecteren en autonoom kunnen afvuren. Een voorbeeld hiervan zijn de Patriot-afweersysteem van de Verenigde Staten.

Ook het goalkeeper-systeem op de fregatten van de Belgische marine kan inkomende raketten identificeren en afweren.

Volgens een onderzoek van de liefdadigheidsorganisatie Pax Christi zou 60 procent van de Belgische bevolking een internationaal verbod wil op ‘killer robots’.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170