Left Right
scrollTop top

België is kampioen … in stressen achter het stuur en in verkeersovertredingen


België is kampioen … in stressen achter het stuur en in verkeersovertredingen

Belgen hebben veel stress achter het stuur. Dat blijkt uit een studie in 11 Europese landen. België staat op de eerste plaats met de meest gestresseerde chauffeurs van Europa. En dat heeft ook een invloed op ons rijgedrag.

De studie werd uitgevoerd door Vinci, een bedrijf dat intussen heel wat Franse autowegen onder z’n hoede heeft. De resultaten tonen aan dat Belgische chauffeurs het niet goed doen. Stress heeft ook een invloed op ons gedrag achter het stuur. Zo geeft 40 procent van de ondervraagde Belgen toe dat ze al eens een auto langs rechts inhalen, hoewel dat verboden is. Het Europese gemiddelde ligt op 34 procent. Maar het is helaas niet de enige overtreding waarin we ‘uitblinken’.

Toeteren

We houden er blijkbaar wel van om op onze toeter te duwen. Zo’n 58 procent zegt regelmatig eens te toeteren naar andere voertuigen. Toch doen nog twee landen net iets beter: in Griekenland en Italië wordt nog meer getoeterd dan in ons land.

Misschien is er een verklaring waarom we zo hoog scoren. Er is namelijk heel veel verkeer op een beperkte ruimte, en we staan regelmatig in de file. We krijgen ook vaak te maken met wegenwerken die het er niet beter op maken. In zones waar gewerkt wordt, zou 67 procent de snelheidsbeperkingen niet respecteren. In Europa doet gemiddeld 55 procent van de chauffeurs dat ook niet.

Dronken achter stuur

Het ergste is misschien wel het feit dat we ook meer dan andere Europeanen drinken wanneer we rijden. Belgen kruipen twee keer vaker dan het Europese gemiddelde achter het stuur nadat ze te veel gedronken hebben. Eén Belg op twaalf heeft al (bijna) een ongeval gehad door overmatig alcoholgebruik.

Toch is er één element waarin we goed scoren: Belgen zijn een voorbeeld in het dragen van hun gordel. In Europa vergeet 21 procent al eens de gordel aan te trekken, terwijl dat in België maar 12 procent is. Gelukkig toch één verkeerscampagne van de overheid die z’n effect heeft gehad …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170