Het is maar een kwestie van tijd voor ebola opduikt in ontwikkelde landen. Zeven wetenschappers uit Italië en de VS hebben de huidige, officiële (en onderschatte) cijfers van het WHO over de ziekte in het Global Epidemic and Mobility Model gestoken en daaruit blijkt dat ons land, na de UK wellicht eind september de eerste gevallen van ebola zal meemaken.
“The probability of case exportation is extremely modest (upper bound less than 5%) for non-African countries, with the exception of the United Kingdom (UK), Belgium, France and the United States (US)”, staat er in de studie. De UK, België, Frankrijk en de VS kunnen maar beter snel maatregelen nemen, sporen de wetenschappers aan. Het model toont aan dat door het vliegverkeer met Afrika de verspreiding onvermijdelijk is. Volgens het model gaat ebola eerst verspreiden naar Ghana, dan naar onder meer Gambia, Ivoorkust, Marokko, Zuid-Afrika en Kenia.
De kans dat ebola zich de volgende weken naar die Afrikaanse landen verspreidt, is volgens het model, een standaardmodel dat in het verleden z’n juistheid al bewees, zo’n 50 procent. De wetenschappers waarschuwen er wel voor dat indien het virus zich verder blijft verspreiden in Nigeria – data van de jongste week die nog niet in het model is verwerkt – de kans op verspreiding ineens een pak groter wordt.
“Het komt sowieso”
Er staat nog een belangrijk zinnetje in het verslag, namelijk dat we ons geen illusies moeten maken en ons niet mogen laten misleiden door de percentages die nu vooropgesteld zijn voor 22 september: ebola zal de ontwikkelde wereld buiten Afrika bereiken vroeg of laat. Dat is gewoon een kwestie van tijd zeggen de schrijvers van Assessing the International Spreading Risk Associated with the 2014 West African Ebola Outbreak.
Zelfs als het vliegverkeer naar Afrika met 80 procent word verminderd, toont het model nog dat ebola naar Europa zal komen, en dat zo’n maatregel amper voor enkele weken vertraging gaat zorgen. In het model wordt ervan uitgegaan dat een volledig platleggen van vliegverkeer naar Afrika niet realistisch is.
Brussels Airlines
Brussels Airlines blijft ondertussen vliegen naar landen waar op dit ogenblik de ebola-epidemie heerst. Het gaat om Sierra Leone, Liberia, Guinee en Nigeria. De vakbonden hebben wel extra garanties gekregen voor wat betreft de veiligheid van het vliegend personeel.
“Medische experts op het vlak van ebola hebben onze personeelsleden op het hart gedrukt dat het risico op besmetting extreem klein is”, zei woordvoerder Geert Sciot vorige week nog.
Maatregelen
Toch kan het personeel niet gedwongen worden om te vertrekken. “Er bestaat een clausule waardoor een werknemer kan weigeren om mee te vliegen. De directie heeft laten verstaan dat het personeel hiervan gebruik kan en mag maken”, zegt vakbondsman Van Camp.
“Als een vliegtuig in panne staat in Sierra Leone, Guinee of Liberia, dan kan de bemanning worden geëvacueerd met een vliegtuig van een lokale luchtvaartmaatschappij dat stand-by staat. “Zo kan het personeel op de luchthaven blijven en moeten ze het land niet intrekken”, zei Sciot.
Buitenlandse Zaken vraagt voorlopig niet aan Brussels Airlines om de vluchten naar Sierra Leone, Liberia en Guinee op te schorten. Wel blijft het reisadvies naar deze landen ongewijzigd en wordt het dus afgeraden om naar de “ebola-landen” af te reizen.