België haalt stevig uit in strijd tegen online piraterij: 147 illegale streamingsites geblokkeerd

De Belgische overheid heeft het afgelopen jaar grote stappen gezet in de strijd tegen online piraterij. Dankzij een nieuwe, doortastende aanpak onder leiding van de FOD Economie zijn al 147 websites offline gehaald die gratis films, series en sportevenementen aanboden, zonder toestemming van de rechthebbenden.

De spectaculaire resultaten zijn te danken aan een versnelde procedure die in het leven werd geroepen door de “Anti-Piracy”-eenheid van de FOD Economie. Die procedure zorgt ervoor dat justitie, internetproviders en hostingdiensten snel en gecoördineerd kunnen optreden tegen illegale platforms.

In tegenstelling tot vroeger, waarbij juridische stappen vaak maanden aansleepten, kunnen tussenpersonen nu binnen de week verplicht worden om websites of hun zogenaamde “mirror sites” (kopieën van originele piratensites) te blokkeren. Het afgelopen jaar hebben 19 internetproviders hier effectief gevolg aan gegeven.

Illegale IPTV in het vizier

Een belangrijk speerpunt in de strijd is illegale IPTV (Internet Protocol Television). Via deze techniek kunnen gebruikers live televisie en films streamen via het internet, vaak voor een fractie van de prijs van legale diensten. Maar achter die spotprijzen schuilen vaak criminele netwerken die zich niets aantrekken van auteursrechten.

Legale diensten zoals Netflix of Streamz betalen correct voor de rechten van hun content. Illegale IPTV-aanbieders doen dat niet en opereren meestal via obscure websites of schimmige wederverkopers.

Ook fysieke winkels onder de loep

De strijd beperkt zich niet tot het internet. In samenwerking met de politie voerde de Economische Inspectie het afgelopen jaar 15 onderzoeken uit naar fysieke winkels die decoders verkochten voor illegale IPTV. Daarbij werden ongeveer 3.500 toestellen in beslag genomen die gratis of goedkope toegang tot premiumkanalen aanboden.

Meer
Lees meer...